Σε τριμερή συνάντηση εργασίας μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας μετέχει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν επίσης ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, και ο υπουργός Υδάτων και Ενεργειακών Πόρων του Ισραήλ, Σίλβαν Σαλόμ, θα υπογραφεί τριμερές Μνημόνιο Κατανόησης από τους τρεις υπουργούς με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι), της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων.

Οι υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΚΑ, το συγκεκριμένo έργο, πριν λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας.

Κατά την επίσκεψή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, κατά τις οποίες θα ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες του νησιού και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από