Οι ολιγοήμερες διακοπές του στην Ελλάδα πλησίαζαν στο τέλος τους. Ο Τζάστιν Μπόουλς, οικονομικός αναλυτής και διαχειριστής κεφαλαίων, απολάμβανε για πρώτη φορά φρέντο καπουτσίνο στο κέντρο της Αθήνας σε ένα διάλειμμα από το φορτωμένο πρόγραμμά του. Μέσα σε μια εβδομάδα είχε συνομιλήσει σε κλειστές, εμπιστευτικές συναντήσεις με πολιτικούς, πανεπιστημιακούς και συνδικαλιστές. Είχε γνωρίσει έλληνες μαγαζάτορες και ανέργους. Ο,τι μάθαινε από ξένες εφημερίδες ήταν τώρα διαθέσιμο μπροστά του. Ηταν όλα μέσα στο ταξιδιωτικό του πακέτο: μια ξενάγηση στην ελληνική κρίση.
Ο Μπόουλς βρέθηκε στην Ελλάδα από τις 22 μέχρι τις 30 Ιουνίου μαζί με άλλους τρεις ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ για μια εναλλακτική τουριστική περιοδεία. Για πρώτη φορά ο πρώην ανταποκριτής των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στα Βαλκάνια και ιδρυτής του πρακτορείου Political Tours Νίκολας Γουντ διοργάνωσε ξενάγηση στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης. Προς 2.750 αγγλικές λίρες (περίπου 3.200 ευρώ) οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τη Σάμο, το Πέραμα, την Κόρινθο και συνάντησαν πάνω από 200 ανθρώπους, ειδικούς και μη. Οπως λέει άλλωστε ο Γουντ: «Δεν έχει νόημα να συνομιλείς με κάποιον υπουργό αν δεν ξέρεις την τιμή του ψωμιού στον φούρνο».
Από τους τέσσερις ταξιδιώτες μόνο ο Μπόουλς δέχτηκε να μιλήσει στα «ΝΕΑ», δύο ημέρες πριν από την αναχώρησή του. Οι διοργανωτές δεν θέλησαν να αποκαλύψουν τις ιδιότητες των άλλων συμμετεχόντων, τα ονόματα των βουλευτών ή των αναλυτών που τους υποδέχτηκαν, ούτε να εμβαθύνουν στις συζητήσεις που είχαν. Είπαν όμως ότι συναντήθηκαν με 15 πολιτικούς. «Της Ακρας Αριστεράς, της Αριστεράς και της Κεντροδεξιάς. Σχεδόν με όλο το πολιτικό φάσμα εκτός της Χρυσής Αυγής. Με μέλη του Κοινοβουλίου αλλά και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Αυτό το ταξίδι δεν θύμιζε εταιρικά συνέδρια που παρακολουθούσε παλιότερα ο Μπόουλς. «Σε εκείνα βλέπαμε μόνο την ελίτ. Υπουργούς και άλλους πολιτικούς. Εδώ όμως βρήκαμε και οικογένειες και μη κυβερνητικές οργανώσεις», είπε. Για να προετοιμαστεί, πριν φτάσει στην Ελλάδα είχε διαβάσει τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χώρα μας. Θεωρεί ότι αυτή η εμπειρία θα τον βοηθήσει να εκτιμήσει καλύτερα το μέλλον της ευρωζώνης και θα καθορίσει τις επαγγελματικές του κινήσεις σε πιθανή διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων.
«Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τα διεθνή ζητήματα να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους Ευρωπαίους και όσους έχουν τα ενδιαφέροντά τους στην Ελλάδα να μάθουν τι έχει συμβεί εδώ. Η κρίση δεν είναι μόνο δικό σας πρόβλημα. Είναι και δικό μας», εξηγεί ο διοργανωτής Νίκολας Γουντ.

Για να βρουν τους ειδικούς, ο Γουντ και οι συνεργάτες του ταξίδεψαν στην Ελλάδα πέρυσι τον Αύγουστο. Η φετινή περιοδεία ξεκίνησε από τη Σάμο. Επέλεξαν το νησί γιατί δεν στηρίζεται μόνο στον τουρισμό, αλλά και στην αγροτική παραγωγή. «Σε μια χρονιά που οι τουριστικοί δείκτες έχουν άνοδο, η Σάμος δεν ακολουθεί την ίδια τάση. Χάνει αρκετές πτήσεις τσάρτερ αφού οι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού συνεργάζονται με μεγάλες μονάδες σε άλλα μέρη», παρατηρεί ο Γουντ.

Από εκεί η ξενάγηση συνεχίστηκε στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος και την οδό Ερμού. Επόμενη στάση τους το Πέραμα, όπου μίλησαν με ναυτεργάτες και ανέργους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Η Κόρινθος ήταν ο τελευταίος σταθμός πριν από την αναχώρησή τους. Εκεί είδαν νέους αγρότες που επέστρεψαν στην πατρική γη για να ξεφύγουν από την κρίση.

«Μου έκανε εντύπωση που παρά τις δυσκολίες η ελληνική κοινωνία αντέχει κυρίως λόγω των ισχυρών ανθρώπινων δεσμών», είπε ο Μπόουλς. Αντίστοιχη είναι και η γνώμη του Γουντ. «Η Βρετανία δεν θα τα κατάφερνε όπως εσείς», λέει. «Εκεί δεν υπάρχει το ίδιο οικογενειακό δίχτυ αλληλεγγύης». Αναγνωρίζουν και οι δύο ότι δεν υπάρχει κάποια σοβαρή πρόταση ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και δεν ξέρουν αν η κοινωνική ηρεμία οφείλεται σε κούραση ή σε παραίτηση. Παρατήρησαν όμως ότι η κατάσταση στην Ελλάδα αλλάζει. Ο Μπόουλς τουλάχιστον περίμενε άλλες εικόνες. «Ακόμα και στη Βρετανία, στα πρώτα χρόνια της Θάτσερ με την ύφεση, τις απεργίες και τα σκουπίδια στους δρόμους, ένιωθες περίεργα περπατώντας στο Λονδίνο. Στην Αθήνα όμως ήμουν πιο ήρεμος και άνετος», είπε.

Σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν είναι ο μόνος προορισμός των πολιτικών περιοδειών. Αντίστοιχες ξεναγήσεις διοργανώνει το επόμενο διάστημα ο Νίκολας Γουντ σε όλο τον κόσμο. Ακολουθούν η Σκωτία, όπου οι ταξιδιώτες θα μάθουν για τις τάσεις ανεξαρτησίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βόρεια Ιρλανδία με κυρίαρχο θέμα την επίτευξη της ειρήνης και έπειτα η Κίνα, όπου θα εξετάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Για αργότερα έχουν προγραμματιστεί ταξίδια στη Βόρεια Κορέα, τη Γεωργία, την Τουρκία και τη Λιβύη.