Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε διεθνή ταξιδιωτική οδηγία και έθεσε τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ετοιμότητα υπό το φόβο επικείμενου τρομοκρατικού χτυπήματος από την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πιθανότητα επίθεσης είναι μεγαλύτερη για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας υπέκλεψαν ηλεκτρονική επικοινωνία στελεχών της οργάνωσης, γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση για το κλείσιμο δεκάδων πρεσβειών και προξενείων των ΗΠΑ, από αύριο, Κυριακή σε 21 συνολικά χώρες.

Η κατάσταση συναγερμού που έχει κηρυχτεί από την Ουάσινγκτον λήγει στις 31 Αυγούστου και οι αμερικανοί πολίτες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό καλούνται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να είναι, ιδιαίτερα, προσεκτικοί.

Η ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιεί, χαρακτηριστικά, για «για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και τουριστικά αξιοθέατα και δομές».

Προληπτικό διήμερο κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στην Υεμένη, Κυριακή και Δευτέρα ανακοίνωσε και το Φόρεϊν Οφις.

«Ολα τα απαραίτητα μέτρα και βήματα πρέπει να γίνουν για την προστασία των Αμερικανών» διέταξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου με «προτεραιότητα την αραβική χερσόνησο, όπου θεωρείται ότι θα χτυπήσουν οι τρομοκράτες».

Αρκετοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ συνδέουν την απειλή για τρομοκρατικό χτύπημα με το τέλος του ραμαζιανού για τους μουσουλμάνους, για τους οποίους η Κυριακή είναι εργάσιμη ημέρα και για αυτό το κλείσιμο των πρεσβειών και προξενείων ξεκινά αύριο.