Σε Αμερικανούς στη ρωσική πρωτεύουσα που γνώρισε στο Διαδίκτυο μένει ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος έλαβε προσωρινό άσυλο από τη Μόσχα. Σύμφωνα με το δικηγόρο του, ο Σνόουντεν δίνει πλέον μεγάλη σημασία στην ασφάλειά του.

«Έκανε πολλούς φίλους εδώ» δηλώνει ο Ανατόλι Κουτσέρενα. «Και είναι σπουδαίο που αυτοί οι Αμερικανοί ζουν εδώ και έμαθαν για την κατάστασή του και βρίσκονται ακόμα σε επαφή μαζί του» είπε.

«Ανησυχεί για τη ζωή και την υγεία του, επειδή πιστεύει ότι άνθρωποι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών τον κυνηγούν» πρόσθεσε ο δικηγόρος του Σνόουντεν.

«Μιλάμε για μία υπερδύναμη. Και οι δηλώσεις που έκανε πρόσφατα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απειλητικές» τόνισε ο Κουτσέρενα.

Η απόφαση της Μόσχας να δώσει προσωρινό άσυλο (ισχύει για έναν χρόνο) στον Σνόουντεν εξόργισε τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το CNN, η Ουάσινγκτον εξετάζει την αναβολή ή ακύρωση συνάντησης ανάμεσα στον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Μπαράκ Ομπάμα που είχε προγραμματιστεί τον επόμενο μήνα πριν από τη Σύνοδο των G-20 στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερωθεί για την απόφαση της Ρωσίας. Ωστόσο, αμερικανικές πηγές παραδέχονται ότι η Μόσχα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον Σνόουντεν.

Ωστόσο, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται συγκρατημένη στις δηλώσεις της. «Φυσικά θέλουμε να διατηρήσουμε τη συνεργασία μας με τον ρωσικό στρατό» είπε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Φαίνεται πως οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες να διακινδυνεύσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Ρωσία, ειδικά μετά την επίθεση της Βοστώνης και τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών για τους τσετσενικής καταγωγής δράστες.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, του Λευκού Οίκου, της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκονται σε επαφές με ρώσους ομολόγους τους από την ώρα που ξεκίνησε η κρίση.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν είπε ότι η Μόσχα «δεν είχε άλλη επιλογή», παρά να χορηγήσει άσυλο στον πελάτη του.

«Ήταν μία ανθρώπινη απόφαση, καθώς ο Σνόουντεν δεν μπορούσε να αγοράσει εισιτήρια για την Αβάνα ή για άλλες χώρες, καθώς δεν διέθετε διαβατήριο» είπε ο Κουτσερένα, προσθέτοντας ότι το να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία θα ήταν «λάθος» απόφαση.

Εν τω μεταξύ, εάν ο Σνόουντεν παραμείνει στη Ρωσία, πιθανώς θα έχει βρει και δουλειά.

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας V Kontakte του προσέφερε θέση προγραμματιστεί στα γραφεία της εταιρείας στην Αγία Πετρούπολη.

«Πιστεύω ότι τον Έντουαρτ θα τον ενδιέφερε να εργαστεί για την προστασία των προσωπικών στοιχείων εκατομμυρίων χρηστών» είπε ο Πάβελ Ντούροφ, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση του Σνόουντεν «να αποκαλύψει τα εγκλήματα» της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Ευχαριστούμε τον ρωσικό λαό και όλους όσους βοήθησαν στην προστασία του κ. Σνόουντεν. Κερδίσαμε τη μάχη -έχει έρθει η σειρά του πολέμου» ανέφερε στο Twitter το WikiLeaks.

Ο Σνόουντεν, ο οποίος εργαζόταν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) ήταν αυτός που πληροφόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι η NSA παρακολουθούσε τα τηλέφωνα και τις διαδικτυακές συνομιλίες εκατομμυρίων χρηστών.