Αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη της χώρας φέρνει το σχέδιο κινητικότητας που παρέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο 1.618 γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ θα μετακινηθούν σε άλλα νοσοκομεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φύλλο πορείας αναμένεται να λάβουν και εργαζόμενοι νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

Ο τελικός χάρτης της κινητικότητας έχει πυρήνα την αλλαγή ρόλου πέντε νοσοκομείων στην Αττική που παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαίο το λίφτινγκ ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν. Στόχος είναι η αποσυμφόρηση των μονάδων υγείας αιχμής, η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η δημιουργία σύγχρονων μονάδων φροντίδας βαριά αρρώστων και ασθενών τελικού σταδίου.

Ετσι, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», τα Σπηλιοπούλειο, Αγία Βαρβάρα, Πατησίων, Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ και το Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακα, Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΙΕΝΘΥΑΕ) είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα-δεξαμενές, από όπου θα αποχωρήσουν γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό προς άλλες μονάδες Υγείας.

Αντίστοιχα, και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο τελικό σχέδιο συμπεριελήφθησαν την τελευταία στιγμή και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παρότι αρχικά είχαν ενταχθεί στην επόμενη φάση της κινητικότητας. Ετσι, από ό,τι φαίνεται πρόωρα μπαίνει στο μικροσκόπιο και το πρώην νοσοκομείο του ΙΚΑ Παναγία, το οποίο έχει συνενωθεί με τον Αγιο Παύλο, ενώ τα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων και Δερματικών και Αφροδίσιων Νόσων βρίσκονται επίσης υπό εξέταση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα, στο πλάνο της κινητικότητας δεν συμπεριλαμβάνονταν ούτε οι γιατροί. Καθώς όμως το υπουργείο Υγείας αποτελεί μία από τις βασικές πηγές υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα, ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν που αρχικά του αναλογούσε, ώστε να καλυφθούν τυχόν αστοχίες που αναμένεται να προκύψουν λόγω των εξαιρέσεων που προβλέπει ο νόμος (π.χ. Ατομα με ειδικές Ανάγκες, πολύτεκνοι κ.λπ.).

Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επέμεινε στη δέσμευσή του ότι «πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να γίνουν όλα γρήγορα και σωστά, χωρίς να υπάρχει καμιά απόλυση» και διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του προσωπικού που τίθεται σε κινητικότητα θα γίνει από τριμελή επιτροπή του υπουργείου Υγείας.