Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον είχε δίωρη συνομιλία με τον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. Ηταν η πρώτη φορά που σε μια διεθνή πολιτική προσωπικότητα επετράπη να συναντήσει τον Μόρσι (σε άγνωστη τοποθεσία) από τις 3 Ιουλίου όταν ο Στρατός τον απομάκρυνε από την εξουσία, απαγορεύοντάς του να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

Η Αστον, η οποία αναχώρησε από το Κάιρο με στρατιωτικό ελικόπτερο προς κατεύθυνση που δεν έγινε γνωστή για να συναντήσει τον Μόρσι, δεν αποκάλυψε πολλά για τη δίωρη συνάντησή τους την οποία χαρακτήρισε «φιλική, ανοιχτή και πολύ ειλικρινή». «Προσπάθησα να εξασφαλίσω ότι η οικογένειά του γνωρίζει πως είναι καλά», δήλωσε η Αστον η οποία παρ’ ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία δεν έχει να δείξει κάποιο σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να προέκυψε ως μια από τις ελάχιστες φιγούρες που είναι αποδεκτή και από τις δυο πλευρές στην κρίση της Αιγύπτου. Ο Μόρσι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά την αποπομπή του και επισήμως δεν έχει δεχτεί καμιά επίσκεψη. Η οικογένειά του διαμαρτύρεται πως δεν μπορεί να τον συναντήσει. Η Αστον πρόσθεσε ότι ο Μόρσι έχει πρόσβαση σε ΜΜΕ και ενημερώνεται τακτικά για τις εξελίξεις. Περίπου 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα από τα βίαια επεισόδια μεταξύ Στρατού και διαδηλωτών.

O Μόρσι αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνωμοσία με την ισλαμική οργάνωση Χαμάς στόχος της οποίας ήταν η πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών» στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Χθες πάντως, εκπρόσωποι ισλαμικών οργανώσεων ενημέρωσαν την Αστον πως θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τους έως ότου επιστρέψει η «συνταγματική νομιμότητα» στη χώρα. «Ο αιγυπτιακός λαός δεν θα φύγει από τους δρόμους και τις πλατείες μέχρι να επιστρέψει η νομιμότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση, την ώρα που τα βίαια επεισόδια στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα δεν φαίνεται να κοπάζουν.

Η Αστον έφτασε το βράδυ της Κυριακής στην Αίγυπτο και τη Δευτέρα είχε συνομιλίες με τον αρχηγό του Στρατού στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, μέλη της προσωρινής κυβέρνησης και με εκπροσώπους του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, της πολιτικής πτέρυγας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Νωρίτερα η Αστον είχε δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα να μετάσχουν όλα τα πολιτικά κόμματα, και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

ΕΝΟΤΗΤΑ. «Η βία πρέπει να σταματήσει. Ο λαός χρειάζεται να ενωθεί προκειμένου να βρει ενωμένος τον δρόμο για το μέλλον. Μόνο μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι μπορεί να έχει αποτέλεσμα», επανέλαβε η Αστον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της προσωρινής κυβέρνησης Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος κατόπιν συνέδεσε την έναρξη του διαλόγου με τον τερματισμό της βίας.

Ο Φαμπιούς

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε χθες ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ενώ χαρακτήρισε την πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο «ιδιαίτερα κρίσιμη»