Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:33Σύμφωνα με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμη Λέκκας, το επίκεντρο του σεισμού δείχνει ότι ενεργοποιήθηκε τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αλλά και τον σεισμολογικό σταθμό του ΑΠΘ, ο σεισμός σημειώθηκε στο σημείο όπου το ρήγμα της Ανατολίας εξέρχεται από τον τουρκικό χώρο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

«Είναι ένα φαινόμενο με σπουδαίο επιστημονικό ενδιαφέρον, μιας και το ρήγμα της Ανατολίας – ένα ρήγμα μήκους 1500 μέτρων – μπορεί να δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς, αλλά εν προκειμένω δεν ανησυχούμε επειδή το επίκεντρο είναι στον υποθαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ.Λέκκας.

Παρόλο που το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να ευθύνεται για μεγάλες σεισμικές δονήσεις, όπως ο σεισμός του 1999 στο Ιζμίτ της Τουρκίας (άνω των 7 Ρίχτερ), στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Ακόμη κι αν ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, θα σημειωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Αιγαίου και μακριά από οικιστικές μονάδες», επισήμανε ο ίδιος. το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 47 χλμ. δυτικά του Τσανάκαλε της Τουρκίας, 316 χλμ βορειονατολικά της Αθήνας, με το εστιακό του βάθος στα 10 χλμ.