Η δωρεάν αστυνομική φύλαξη σε ιδιώτες τελειώνει. Δύο χιλιάδες ευρώ τον μήνα για κάθε αστυνομικό που έχει διατεθεί για τη φύλαξη – συνοδεία ασφαλείας θα πληρώνουν από δω και πέρα οι ιδιώτες που τους έχει χορηγηθεί προστατευτική φύλαξη, εφόσον το καθαρό ετήσιο εισόδημά τους ξεπερνά τα 100.000 ευρώ. Επιπλέον θα καταβάλλουν 50 ευρώ ανά ημέρα για κάθε περιπολικό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας που τους διατίθεται.

Σύμφωνα με τον επίσημο «τιμοκατάλογο» της ΕΛ.ΑΣ., οι ιδιώτες που θα «νοικιάζουν» αστυνομικούς θα επιβαρύνονται κατά περίπτωση και με τα οδοιπορικά έξοδα του προσωπικού που θα απασχολούν καθώς και με τα έξοδα για τυχόν ζημιές, που προξενήθηκαν σε μέσα και υλικά, με υπαιτιότητα του εξυπηρετούμενου. Σε περίπτωση μη καταβολής των οφειλομένων, θα διακόπτεται άμεσα η παροχή της προστατευτικής φύλαξης και των μέσων που διατίθενται, ενώ αντίγραφο του τιμολογίου θα αποστέλλεται για είσπραξη.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ. Το μέτρο αφορά αποκλειστικά ιδιώτες, κυρίως επιχειρηματίες, για τους οποίους έχει κριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της Αστυνομίας έπειτα από σύνταξη σχετικής έκθεσης εκτίμησης κινδύνου ότι χρήζουν προστατευτικής φύλαξης. Από τα έσοδα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, 4% επί των εισπρακτέων θα αποδίδεται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που προβλέπει το κόστος για την αστυνομική φύλαξη σε ιδιώτες υπεγράφη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και απεστάλη για συνυπογραφή από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ειδικότερα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης προβλέπεται ότι ιδιώτες, στους οποίους παρέχονται υπηρεσίες προστατευτικής φύλαξης (φρούρηση – συνοδεία ασφαλείας) για διάρκεια μεγαλύτερη του μήνα, εφόσον έχουν συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα που υπερβαίνει το ποσόν των 100.000 ευρώ, θα καταβάλλουν ως τέλος υπέρ του Δημοσίου το ποσόν των 2.000 ευρώ για κάθε αστυνομικό που διατίθεται στην εκτέλεση των υπηρεσιών αυτών.

Απόσβεση. Η διαπιστωτική πράξη κοστολόγησης και το αναλυτικό τιμολόγιο εκδίδονται κάθε μήνα από τη διεύθυνση Οικονομικών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Με τη ρύθμιση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, επιχειρείται η απόσβεση του κόστους και παράλληλα ενισχύονται τα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο κ. Δένδιας είχε δεσμευθεί αναφέροντας χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ότι η φύλαξη προσώπων αποφασίζεται από επιτροπή αξιωματικών με βάση ερωτηματολόγιο της Europol με συγκεκριμένους δείκτες επικινδυνότητας και είχε προσθέσει ότι «αν ένα φυσικό πρόσωπο έχει τους πόρους –και ως πόροι ορίζονται η φορολογική δήλωση άνω των 100.000 ευρώ –θα καταβάλλει το αντίτιμο της φύλαξής του, θα το καταβάλλει από την τσέπη του».

Το μέτρο της ανάληψης των εξόδων φύλαξης από τα ίδια τα πρόσωπα που έχουν την οικονομική δυνατότητα αποτελεί ένα σημαντικό σκέλος της προσπάθειας που καταβάλλει εδώ και μήνες το υπουργείο για την αποδέσμευση αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη προσώπων, προκειμένου να ενισχύσουν την αστυνόμευση και να χρησιμοποιηθούν στη μάχη για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Αποδέσμευση 1.500 αστυνομικών

Οπως είχε προαναγγείλει πέρυσι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας (φωτογραφία), στόχος ήταν η αποδέσμευση τουλάχιστον 1.500 αστυνομικών από τη φύλαξη ιδιωτών. Πρόθεση ήταν από τους 4.200 αστυνομικούς που μέχρι πέρυσι υπηρετούσαν στη φύλαξη επισήμων να υπάρξει περιορισμός στους 2.700 αστυνομικούς. Στο πλαίσιο της αποδέσμευσης, μέχρι τον περασμένο Μάιο είχαν αποδεσμευθεί από τη συγκεκριμένη υπηρεσία για να ενισχύσουν την αστυνόμευση τουλάχιστον 460 αστυνομικοί.