Κρίσιμη θεωρείται από τους πολιτικούς αναλυτές η ετυμηγορία του Αρείου Πάγου την Τρίτη για την υπόθεση φορολογικής απάτης κατά την αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τον όμιλο Mediaset σε βάρος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπερλουσκόνι για την υπόθεση αυτή έχει καταδικασθεί από το εφετείο του Μιλάνου σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση – τα τρία παραγράφονται – και σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Αναλυτές κάνουν λόγο για τρεις προβλεπόμενες εναλλακτικές: η πρώτη είναι η επιβεβαίωση της απόφασης του εφετείου, η δεύτερη η πλήρης αθώωση και η τρίτη η ακύρωση της απόφασης του εφετείου και η διεξαγωγή νέας δίκης.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο Μπερλουσκόνι θα κληθεί να παραιτηθεί από γερουσιαστής, αφού, όμως, εκφρασθεί πρώτα, σχετικά, η ειδική αρμόδια επιτροπή και η Ολομέλεια της Γερουσίας της Ιταλίας.

Δεδομένης της ηλικίας του κατηγορούμενου (είναι σχεδόν 78 ετών) είναι πλέον απίθανο να οδηγηθεί στην φυλακή και θεωρείται σχεδόν βέβαιη η εναλλακτική ποινή του κατ΄ οίκον περιορισμού.

Ο ίδιος ωστόσο δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Libero ότι θα πάει «κανονικά, στην φυλακή» και δεν θα δεχτεί κατ’ οίκον περιορισμό σε περίπτωση καταδίκης.

Σε περίπτωση διεξαγωγής νέας δίκης, το αδίκημα ενδέχεται να παραγραφεί πριν εκδοθεί νέα απόφαση.

Δεν αποκλείεται, παράλληλα, οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην πρωθυπουργού να ζητήσουν το πρωί της Τρίτης αναβολή λίγων εβδομάδων από τον Αρειο Πάγο για να μπορέσουν να συλλέξουν νέα στοιχεία που θεωρούν ότι μπορούν να αποδείξουν την αθωότητα του πελάτη τους.