Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα εξακολουθήσει να αποτελεί πανίσχυρο «παίκτη» στη σκακιέρα της χάραξης οικονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη ακόμη και μετά τις γερμανικές εκλογές, αφού η Μέρκελ αναμένεται ότι θα τον τοποθετήσει ξανά στη θέση του υπουργού Οικονομικών εάν κερδίσει την αναμέτρηση της 22ας Σεπτεμβρίου όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι θα γίνει.
Σήμερα οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στη γερμανική - και κατ' επέκταση την ευρωπαϊκή - πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης πριν από τις εκλογές αυτές, αφού ζητήματα όπως η δημιουργία τραπεζικής ένωσης και οι προσπάθειες για περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα έχουν μπει στον «πάγο» μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο. Ακόμη και εάν ο Σόιμπλε παραμείνει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, όπως ήδη «ποντάρουν» οι περισσότεροι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές ότι θα γίνει, δεν αναμένεται να πάρει πίσω απαιτήσεις του για σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό χωρών όμως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, ή η Πορτογαλία. Ο Σόιμπλε εμφανίζεται διατεθειμένος να κάνει κάποιους συμβιβασμούς, αλλά τη συνολική διαπραγματευτική του στάση την καθορίζει η αρχική θέση που παρουσιάζει, ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Eurogroup.
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ. Μετά τις εκλογές, όμως, ο πανίσχυρος γερμανός υπουργός Οικονομικών θα βάλει λίγο νερό στο κρασί του για κάποια θεσμικά θέματα, όπως σημειώνει η Ανίκα Μπράιντχαρτ του Reuters σε ανάλυσή της με τίτλο «Ο Σόιμπλε θα παραμείνει πρωταγωνιστής της ευρωκρίσης και μετά τις εκλογές». Ενα από αυτά τα φλέγοντα θέματα είναι η δημιουργία ενιαίας αρχής που θα εποπτεύει και θα αποφασίσει την αναδιάρθρωση ή ακόμη και τη διάλυση τραπεζών της ευρωζώνης με προβλήματα, μια προσπάθεια που σήμερα έχει σταματήσει λόγω των αντιδράσεων του Βερολίνου. Επίσης, επειδή ο Σόιμπλε θεωρεί την ευρωκρίση ως ευκαιρία να επιτευχθεί μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση στην Ευρώπη, έχει κάνει το κόμμα του να αγκαλιάσει την ιδέα της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτει η Μπράιντχαρτ. «Η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά μου», λέει ο Σόιμπλε.
Αλλοι όμως είναι λιγότερο αισιόδοξοι για μια πιθανή χαλάρωση της στάσης της Γερμανίας ακόμη και στα θέματα αυτά. Εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής από το Βερολίνο, όποιος και να κερδίσει τις εκλογές δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην υπόλοιπη ευρωζώνη, ιδιαίτερα εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές σημαίνουν ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, σημειώνει ο ανταποκριτής των «Φαινάνσιαλ Τάιμς» στη γερμανική πρωτεύουσα Κουεντίν Πιλ. Το Βερολίνο δεν πρόκειται να πάρει άμεσα αποφάσεις για αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως είναι η δημιουργία κοινού ταμείου διάλυσης τραπεζών ή για την έκδοση ευρωομολόγων εάν δεν υπάρξει τέτοια αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες, προσθέτει ο ίδιος σε ανάλυσή του με τίτλο «Η πολιτική παράλυση στην Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί και μετά τις γερμανικές εκλογές». Καθοριστικός, ωστόσο, παράγοντας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ όσον αφορά την τραπεζική ένωση, την έκδοση ευρωομολόγων ή άλλα φλέγοντα θέματα μπορεί να είναι οι ίδιες οι αγορές, οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν ξανά επίθεση σε χώρες όπως είναι η Ισπανία ή η Ιταλία.
ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Οι περισσότεροι όμως συμφωνούν πως όποια και εάν είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές η Γερμανία, ο Σόιμπλε πιθανότατα θα είναι στυλοβάτης αυτής. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προκαλεί τον φόβο σε πολλούς συναδέλφους του, αλλά οι πιο πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να τον θαυμάζουν. «Εάν βρίσκεσαι με το μέρος του, αισθάνεσαι πολύ καλά. Εάν όμως διαφωνείς μαζί του, εύχεσαι να μην είχες μιλήσει ποτέ», λέει στο Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος αποκαλύπτει πως όταν ο Σόιμπλε εκνευρίζεται, χτυπά με το δάχτυλό του το μικρόφωνο που βρίσκεται πάνω στο γραφείο ή ενίοτε και ολόκληρο το γραφείο. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν προέλθει από χώρες που έχουν αναγκαστεί να δεχτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθεια από την τρόικα. Ακόμη κι από αυτές όμως ο Σόιμπλε έχει κερδίσει εύσημα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λούις ντε Γκουίντος τον χαρακτηρίζει μεγάλο Ευρωπαίο, ενώ αξιωματούχος χώρας που ζήτησε από το Reuters να μην κατονομαστεί ανέφερε πως ο Σόιμπλε παρενέβη στην Κομισιόν όταν οι Βρυξέλλες καθυστερούσαν να αποφασίσουν τη χαλάρωση των όρων βοήθειας που έλαβε η χώρα αυτή. Πριν από λίγες μόλις ημέρες, εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «αξίζει τον θαυμασμό μας».

Μια παραίτηση που δεν έγινε δεκτή
Ο 70χρονος Σόιμπλε εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη χώρα του. Μόλις πριν από δύο χρόνια ο Σόιμπλε είχε υποβάλει την παραίτησή του, επειδή η ανάρρωσή του έπειτα από μια δύσκολη επέμβαση ήταν πιο δύσκολη από ό,τι περίμενε. Επηρεάστηκε επίσης πολύ από τον θάνατο των δύο αδελφών του, ο ένας το 2011 και ο άλλος πριν από μερικούς μήνες. Ωστόσο επέστρεψε ισχυρότερος αφού, όπως ανέφερε στο Ρόιτερ, «εξακολουθώ να απολαμβάνω την πολιτική».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από