Τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ υποχρεούται να θεσπίσει η κυβέρνηση, προκείμενου να διευκολυνθεί η πώληση της επιχείρησης, όπως προβλέπει το κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη δημοσιότητα.

Συμπληρωματικά μάλιστα το νέο Μνημόνιο αναφέρει ότι για την ευστάθεια του συστήματος και προκειμένου να προχωρήσει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει διάταξη με την οποία θα μπαίνει συγκεκριμένο όριο στην παραγωγική ισχύ που θα μπορεί να κατέχει από μόνη της μια εταιρεία.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει επίσης τον προσδιορισμό των μονάδων που θα δοθούν στη νέα εταιρεία («μικρή» ΔΕΗ), η οποία θα προκύψει έπειτα από το σπάσιμο της μητρικής εταιρείας, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλαμβάνεται παράλληλα η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης για τη δομή της συναλλαγής για τον ΑΔΜΗΕ ώστε η αποκρατικοποίηση να ολοκληρωθεί μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2014.

Αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ

Στο μέτωπο της ΔΕΠΑ τώρα, βάσει του αναθεωρημένου μνημονίου, η αποκρατικοποίηση της επιχείρησης θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου το συντομότερο δυνατό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ η πώληση του ΔΕΣΦΑ θα ελεγχθεί για το αν συμμορφώνεται στην εθνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν που συνοδεύει το νέο μνημόνιο, παρά την οπισθοδρόμηση που δημιούργησε η πώληση της ΔΕΠΑ οι αρχές κινούνται για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ που θα φέρει όπως αποκαλύπτεται έσοδα ύψους 187 εκατ. ευρώ.

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, η Κομισιόν στην έκθεσή της διαπιστώνει πρόοδο στον τομέα της ενέργειας όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι η χώρα έχει συμμορφωθεί ως προς τις υποχρεώσεις της σε σχέση με την εφαρμογή του τρίτου ενεργειακού πακέτου, τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ, την απελευθέρωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και την άρση των στρεβλώσεων.