Η ιδέα δεν είναι καθόλου κακή. Η Opel επιδιώκει να κερδίσει το χαμένο τρένο της ανταγωνιστικότητας και του γοήτρου απέναντι σε ανταγωνιστές με τους οποίους έχει χάσει την επαφή, όπως είναι για παράδειγμα η BMW και η Audi. Γι’ αυτόν τον λόγο επαναφέρει στη ζωή το όνομα Monza παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο κουπέ της μεγαλομεσαίας κατηγορίας, το οποίο ενθουσιάζει στυλιστικά και παραπέμπει στο μοντέλο της Opel που κυκλοφόρησε τη δεκαετία του ’80. Πριν από τη γερμανική μάρκα είχαν επιχειρήσει μια αναδρομή στο παρελθόν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Fiat με το 500, η Mini με το Mini και η Mercedes με την SLS.

Η συγκεκριμένη τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, αν κρίνουμε από τα πειραματικά μοντέλα που αποκάλυψαν το τελευταίο διάστημα ορισμένοι αυτοκινητοκατασκευαστές και έχουν ως κοινό γνώρισμα ότι αναφέρονται με κάποιον τρόπο σε ένδοξα μοντέλα του παρελθόντος.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει, για παράδειγμα, εκτός από το Opel Monza, και το Renault Alpine A 110-50. Mε το συγκεκριμένο μοντέλο θα επανέλθει στη ζωή η γνωστή μάρκα Alpine, η οποία μας έχει δώσει διαμαντάκια με τη συνεργασία της Renault. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν πότε θα λανσαριστεί το μελλοντικό κουπέ, θα βασίζεται όμως στο καταπληκτικό πρωτότυπο που ζυγίζει μόνον 880 κιλά και εφοδιάζεται με κεντρικά τοποθετημένο κινητήρα 400 ίππων!

Εκ διαμέτρου αντίθετος είναι ο χαρακτήρας του πρωτότυπου Trabant NT. Ο πρόγονός του γαλούχησε γενιές ολόκληρες στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Ωστόσο ο απόγονος του Trabi θα παραπέμπει μεν αισθητικά στο μοντέλο πρώτης γενιάς, αλλά θα διαφέρει ριζικά στις υπόλοιπες προδιαγραφές του καθώς θα είναι ηλεκτροκίνητο.

Η ΒMW ανακοίνωσε επίσημα ότι δεν θα προχωρήσει στην παραγωγή του Μ1 Konzept, όμως εντείνονται οι φήμες ότι τελικά θα εξελιχθεί ως Μ8 και θα κυκλοφορήσει το 2016. Η Μ1 ήταν το μοναδικό super car σε κουπέ της γερμανικής εταιρείας και ο διάδοχός του θα διατηρήσει το σφηνοειδές και εξαιρετικά χαμηλό σχήμα του αμαξώματος.

Το τετρακίνητο Audi Quattro με τους 200 ίππους είχε γράψει ιστορία τη δεκαετία του ’80, ενώ οι Γερμανοί παρουσίασαν ένα πρωτότυπο Quattro Concept το 2010 με την προοπτική να κυκλοφορήσει το 2012. Τελικά το πρότζεκτ αναβλήθηκε, όμως θα υπάρξει μοντέλο παραγωγής τα επόμενα ένα-δυο χρόνια!