Μείωση από 5% έως 8% στις τιμές των προϊόντων που σερβίρουν τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, οι καφετέριες και κάθε επιχείρηση εστίασης θα πρέπει να δουν οι καταναλωτές από την προσεχή Πέμπτη 1η Αυγούστου, οπότε τίθεται σε ισχύ το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13%.

Παράλληλα, έρχονται λουκέτα για όσες επιχειρήσεις εστίασης συλλαμβάνονται να μην εκδίδουν αποδείξεις καθώς το θεσμικό πλαίσιο γίνεται αυστηρότερο προκειμένου να περιορισθεί η φοροδιαφυγή που στον συγκεκριμένο κλάδο παραμένει εκτεταμένη.

Η «συμφωνία τιμής» μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Τουρισμού και των εκπροσώπων των κλάδων της εστίασης υπεγράφη χθες και προβλέπει την ανάρτηση ενός ειδικού σήματος θαλασσί χρώματος σε όσα καταστήματα περάσουν τουλάχιστον το 75% της μείωσης του ΦΠΑ στα 3/4 των προϊόντων που περιλαμβάνουν οι τιμοκατάλογοί τους.

ΔΥΟ ΤΙΜΕΣ. Από την 1η Αυγούστου και μετά, όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στη συμφωνία θα έχουν στα τραπέζια τους τιμοκαταλόγους με δύο τιμές για κάθε προϊόν: η μία με τον σημερινό υψηλό ΦΠΑ 23% και η άλλη με τον χαμηλό 13%, προκειμένου ο καταναλωτής να συγκρίνει τις διαφορές. Εκτός μειώσεων θα παραμείνουν τα αλκοολούχα ποτά καθώς και προϊόντα με χαμηλά περιθώρια κέρδους για τους εστιάτορες (όπως φιλέτο, παϊδάκια, χταπόδι, κ.λπ.).

Κίνητρο για όσες επιχειρήσεις δεχθούν να μειώσουν τον ΦΠΑ θα είναι η συμμετοχή τους κατά προτεραιότητα σε κοινοτικά προγράμματα του χώρου εστίασης, όπως ανέφερε ο υφυπ. Ανάπτυξης Αθ. Σκορδάς. Στον αντίποδα, για όσες επιχειρήσεις συνεχίσουν να μην κόβουν αποδείξεις το θεσμικό πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο αυστηρό. Τις επόμενες ημέρες, όπως είπε ο υπ. Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που θα περιλαμβάνει ακόμη και λουκέτα σε όσα καταστήματα δεν κόβουν αποδείξεις.

Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ. Το σήμα θα παραδοθεί στα καταστήματα που θα δεχθούν να ρίξουν τις τιμές έως και 8% από τους ίδιους τους φορείς που υπέγραψαν τη συμφωνία. Πρόκειται για τον σύνδεσμο που εκπροσωπεί τις τουριστικές επιχειρήσεις (ΣΕΤΕ), την ομοσπονδία εστιατορικών επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τις αλυσίδες εστίασης, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΓΣΕΒΕΕ).

Επίσης οι φορείς αυτοί αναλαμβάνουν και τον έλεγχο για να αντιμετωπισθούν κρούσματα εξαπάτησης των καταναλωτών. Ετσι, πριν από την παροχή του σήματος, οι κατά τόπους εκπρόσωποί τους θα ζητούν από τις επιχειρήσεις – μέλη να τους προσκομίζουν τους υφιστάμενους τιμοκαταλόγους, μαζί με στοιχεία της ταμειακής τους μηχανής. Εν συνεχεία θα συγκρίνουν αν τυχόν κάποιος καταστηματάρχης με το που ανακοινώθηκε πριν από δύο περίπου εβδομάδες η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ προχώρησε σε αύξηση τιμών και τώρα απλώς τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα, προκειμένου να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι πράγματι πέρασε τη μείωση του φόρου.