Στο πένθος έχει βυθιστεί η Ισπανία έπειτα από το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα των τελευταίων 40 ετών στη χώρα. Τουλάχιστον σαράντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από εβδομήντα τραυματίσθηκαν χθες το βράδυ, όταν το τρένο υψηλής ταχύτητας που είχε αναχωρήσει από τη Μαδρίτη με 247 επιβαίνοντες και προορισμό την πόλη Ελ Φερόλ εκτροχιάστηκε στις 20.41 (τοπική ώρα) κοντά στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία της Βορειοανατολικής Ισπανίας. Μία γυναίκα που βρισκόταν κοντά στην περιοχή δήλωσε στον ραδιοσταθμό πως άκουσε πρώτα μια ισχυρή έκρηξη και κατόπιν είδε τον συρμό να εκτροχιάζεται.

«Πήγαινε πολύ γρήγορα. Επειτα από μια στροφή το τρένο άρχισε να σείεται και τα βαγόνια κατέληξαν το ένα πάνω στο άλλο. Πάρα πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν στοιβαγμένοι στο πίσω τμήμα των βαγονιών. Εγώ βρισκόμουν στο δεύτερο βαγόνι όπου ξέσπασε φωτιά. Είδα πτώματα» ανέφερε ο Ρικάρντο Μοντέσκο, επιβάτης της τραγικής αμαξοστοιχίας, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ενώ μια κάτοικος της περιοχής που είδε τον εκτροχιασμό από το μπαλκόνι της και έσπευσε να βοηθήσει είπε «Θεέ μου, είναι τόσο πολλοί οι νεκροί».

Δημοσιογράφος του σταθμού που έφτασε στο σημείο του εκτροχιασμού μετέδωσε πως όλα τα βαγόνια του συρμού έχουν βγει από τις γραμμές και ότι η γύρω περιοχή ήταν γεμάτη με σώματα νεκρών σκεπασμένα με κουβέρτες. Οι πρώτες τηλεοπτικές εικόνες από το δυστύχημα έδειχναν πολλά εκτροχιασμένα βαγόνια, ένα εκ των οποίων είναι εντελώς κατεστραμμένο, ενώ πυκνός καπνός υψωνόταν από τον συρμό.

Το δυστύχημα σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση από τον κεντρικό σταθμό του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιακώβου, πολιούχου αγίου της πόλης, κατά την οποία χιλιάδες Ισπανοί συρρέουν στην περιοχή.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ. Παρότι ο τοπικός περιφερειάρχης Αλμπέρτο Νούνιες Φέιχο έλεγε –τέσσερις ώρες μετά το δυστύχημα –πως τα αίτιά του θα αργήσουν να διαλευκανθούν, πηγές τις οποίες επικαλούνταν η εφημερίδα «Ελ Παΐς» υποστήριζαν πως η αμαξοστοιχία είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα, ξεπερνώντας τα 180 χιλιόμετρα την ώρα σ’ ένα σημείο όπου θα έπρεπε κανονικά να κινείται με 80 χιλιόμετρα την ώρα. Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μεταβούν στο κέντρο αιμοδοσίας της πόλης για να δώσουν αίμα για τις ανάγκες των τραυματιών. Ο Πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Τέταρτο δυστύχημα σε έναν μήνα!

Πρόκειται για το τέταρτο σιδηροδρομικό δυστύχημα στον κόσμο από τον Ιούνιο, με πιο πρόσφατο εκείνο στη Γαλλία στις 12 Ιουλίου, στο οποίο είχαν σκοτωθεί έξι άνθρωποι