Επίδειξη δύναμης με συνεχείς επιδρομείς μαχητικών και ελικοπτέρων σε πολλές περιοχές της Συρίας κάνει το καθεστώς Ασαντ, την ώρα που βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας τα σενάρια επέμβασης που εξετάζει το αμερικανικό Πεντάγωνο. Το γεγονός ότι η πλάστιγγα έχει αρχίσει να γέρνει υπέρ των καθεστωτικών δυνάμεων δίνει πλέον μια νέα διάσταση στην εμφύλια σύγκρουση. Οι δυνάμεις της τακτικής Αεροπορίας σφυροκόπησαν τη βορειοδυτική επαρχία Χασάκε, καθώς και διάφορες περιοχές στις επαρχίες Χομς και Χαλέπι. Αλλες πληροφορίες ήθελαν να μαίνονται πολύ σκληρές μάχες ανάμεσα στις καθεστωτικές δυνάμεις και στους αντάρτες στα περίχωρα της Δαμασκού.

Την ίδια στιγμή στην Ουάσιγκτον το Πεντάγωνο προμήθευε το Κογκρέσο με την πρώτη λεπτομερή λίστα των επιλογών στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Τη σχετική επιστολή υπογράφει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του αμερικανικού Στρατού, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, που υπογραμμίζει πάντως ότι η απόφαση επέμβασης δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και μόνο. Στα πέντε διαφορετικά σενάρια που παρουσιάζει ο Ντέμπσι στον πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, Καρλ Λέβιν, περιλαμβάνονται προτάσεις για την παροχή πληροφοριών και την εκπαίδευση των ανταρτών στον χειρισμό όπλων ώς την ανάπτυξη στρατιωτών, οι οποίοι «θα πραγματοποιήσουν επίθεση για την ασφάλεια» των περιοχών όπου βρίσκονται τα χημικά όπλα του καθεστώτος Ασαντ. «Η απόφαση να αποσταλούν αμερικανοί στρατιώτες στη Συρία είναι μια πολιτική απόφαση την οποία το έθνος μας έχει εμπιστευτεί στους πολιτικούς του ηγέτες», τονίζει ο αμερικανός στρατηγός. Ο ίδιος προειδοποιεί για τις επιπτώσεις μιας επέμβασης: «Από τη στιγμή που θα αναλάβουμε δράση, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη συνέχεια. Θα είναι δύσκολο να αποφύγουμε μια μεγαλύτερη εμπλοκή», επισημαίνει.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ. Ενα από τα σενάρια του Πενταγώνου είναι αυτό των αεροπορικών επιθέσεων με στόχο την αντιαεροπορική άμυνα, καθώς και τις ναυτικές, αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις του καθεστώτος. Ο Ντέμπσι σημειώνει ότι μια τέτοια επιλογή θα απαιτούσε εκατοντάδες πλοία και αεροσκάφη και εκτιμά ότι, ανάλογα με τη διάρκεια, το κόστος θα έφτανε σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλο σενάριο που εξετάζει το Πεντάγωνο είναι η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων για να μην μπορεί το καθεστώς να βομβαρδίζει ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες. Παράλληλα εξετάζεται η δημιουργία ζωνών ανάσχεσης με στόχο την προστασία των περιοχών στα σύνορα με την Τουρκία και την Ιορδανία. Η επιλογή αυτή θα στοίχιζε, σύμφωνα με τον Ντέμπσι, περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα. Μια άλλη επιλογή, τέλος, θα ήταν η ανάπτυξη χιλιάδων μελών των ειδικών δυνάμεων και άλλων χερσαίων δυνάμεων για επιθέσεις και περιφρούρηση της ασφάλειας των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα χημικά όπλα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση ισχύος αποτελεί «πολεμική πράξη», όπως επισημαίνει στα μέλη του Κογκρέσου ο Μάρτιν Ντέμπσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από