Ο Χεράρδο (Τάτα) Μαρτίνο που είναι επίσημα ο αντικαταστάτης του Τίτο Βιλανόβα στην Μπαρτσελόνα, παραδέχτηκε ότι ο Λιονέλ Μέσι και ο πατέρας του έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρόσληψή του.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι ο Μέσι μίλησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Μπαρτσελόνα. Τόσο ο Μέσι όσο και ο πατέρας του βοήθησαν να ληφθεί αυτή η απόφαση. Σίγουρα, περιμένω μια καλή συνεργασία μαζί του», είπε ο Μαρτίνο.

Αλλωστε και ο Μέσι χάρηκε για την πρόσληψη του συμπατριώτη του προπονητή. «Είναι μια σπουδαία έκπληξη ότι ο Μαρτίνο επιλέχθηκε να κοουτσάρει αυτή την ομάδα», έγραψε στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 50χρονος τεχνικός αναμένεται αύριο στη Βαρκελώνη και θα υπογράψει τελικά συμβόλαιο για δύο χρόνια. Πριν από την αναχώρηση του μίλησε σε συνέντευξη Τύπου στο γήπεδο της Νιούελς, στην πόλη Ροζάριο.

«Είμαι πολύ υπερήφανος που θα δουλέψω στην Μπαρτσελόνα. Ηταν έκπληξη για εμένα αφού είχε αρχίσει την προετοιμασία», είπε. «Είναι πρόκληση να είσαι προπονητής σε αυτή την ομάδα και να δουλεύεις με τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. Είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της ομάδας επέλεξαν εμένα για αυτή τη θέση».

Ο Μαρτίνο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα προσαρμοστεί γρήγορα στο νέο αγωνιστικό περιβάλλον και θα προσπαθήσει να αναπτύξει την επικοινωνία με τους νέους παίκτες του.

Στο μεταξύ, στη «Marca» ο Αντρες Ινιέστα αναφέρθηκε στον νέο προπονητή της Μπαρτσελόνα. «Πιστεύω ότι ταιριάζει στο αγωνιστικό μοντέλο της ομάδας. Είναι μια καλή απόφαση. Τον θυμάμαι από το Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής», είπε ο Ινιέστα.

Η εφημερίδα «Mundodeportivo» προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τον Τάτα Μαρτίνο και να περιγράψει τη φιλοσοφία του σε έναν δεκάλογο:

1. Θέλει να πιέζει τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο ώστε να κερδίζει γρήγορα την μπάλα.

2. Προτιμά το σύστημα 4-3-3 αλλά με μικρές παραλλαγές.

3. Θέλει πάντα να είναι κοντά στους παίκτες και συνηθίζει να μιλάει συχνά μαζί τους.

4. Δίνει πάντα σημασία και στην τελευταία λεπτομέρεια, ενώ δεν αφήνει τίποτα στην τύχη.

5. Παραμένει μεγάλος θαυμαστής του Μαρσέλο Μπιέλσα, πρώην προπονητή της Μπιλμπάο, και δηλώνει μαθητής του.

6. Χωρίς να παραβλέπει το ατομικό ταλέντο των παικτών, πιστεύει ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τη συλλογική προσπάθεια.

7. Θέλει τερματοφύλακα ο οποίος να παίζει και με τα πόδια, αλλά δεν του αρέσουν οι υψηλόσωμοι επιθετικοί, σε στυλ Ιμπραΐμοβιτς.

8. Προτιμά να φοράει φόρμα στον πάγκο και όχι κοστούμι.

9. Του αρέσει να δουλεύει τις στημένες φάσεις, τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση.

10. Τον διακρίνει ταπεινότητα και προτιμά να περνάει απαρατήρητος.

Στο σημερινό φιλικό παιχνίδι με την Μπάγερν στο Αλιάντς Αρένα (19.30 – ΟΤΕ1), στον πάγκο της Μπαρτσελόνα θα είναι ο Ζόρντι Ρόουρα. Οσο για τον Μαρτίνο, αναμένεται να γνωρίσει τους παίκτες στο Οσλο, όπου θα ταξιδέψει η ομάδα για το φιλικό του Σαββάτου με τη Ρόζενμποργκ.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος για τα οικονομικά Χαβιέρ Φάους, η περίοδος 2012-2013 κλείνει για την Μπαρτσελόνα με κέρδη 32 εκατ. ευρώ. Ο Φάους εξήγησε πως το πιο σημαντικό για τον σύλλογο είναι ότι έχουν σταθεροποιηθεί τα έσοδα, τα οποία ήταν 491 εκατ. ευρώ και ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις.