Δημήτρης Δουρίδας

ιδιοκτήτης καταστήματος με λευκά είδη (Αθήνα)

«Λεφτά λείπουν, όχι ώρες»

Το μέτρο δεν θα βοηθήσει. Για την τόνωση της αγοράς λείπουν χρήματα και όχι ώρες. Αν κάνουμε σύγκριση με τα ωράρια στην Ευρώπη θα διαπιστώσουμε ότι ήδη ο έλληνας εργαζόμενος στο ελεύθερο εμπόριο δουλεύει τις περισσότερες ώρες. Εγώ δεν θα ανοίξω το κατάστημα τις Κυριακές. Το μέτρο θα πλήξει κυρίως τη μεσαία τάξη και τους υπαλλήλους. Μας οδηγούν στον αφανισμό. Τα μικρά καταστήματα θα εξαφανιστούν.

Γεωργία Σαμπάνη

ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων (Θεσσαλονίκη)

«Δεν υπάρχει λόγος»

Σε ορισμένες τουριστικές περιοχές έχει νόημα να αυξηθούν οι Κυριακές. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, δεν υπάρχει λόγος. Ειδικά το καλοκαίρι που η πόλη είναι άδεια, θα επιβαρυνθούμε με το κόστος λειτουργίας χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα. Νόημα έχει μόνο σε ορισμένες περιόδους αιχμής, όπως είναι το διάστημα της Διεθνούς Εκθεσης. Το βασικό πρόβλημα της αγοράς δεν είναι το ωράριο, αλλά το ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά να ψωνίσει.

Μιράντα Παυλίδου

καταναλώτρια (Αθήνα)

«Βολεύει… θεωρητικά»

Το μέτρο βολεύει τους καταναλωτές, εκείνους που δουλεύουν πολλές ώρες και θα έχουν τη δυνατότητα να ψωνίσουν με μεγαλύτερη άνεση και τις Κυριακές. Από την άλλη, επειδή τα εισοδήματα είναι μειωμένα δεν νομίζω ότι θα αυξηθεί η ζήτηση, διότι χωρίς χρήματα τι να τα κάνεις τα ανοιχτά καταστήματα. Σε άλλες «χρυσές εποχές» το μέτρο θα μπορούσε να βοηθήσει, με τα σημερινά όμως δεδομένα όχι.

Αμαλία Ιωαννίδου

υπάλληλος σε κατάστημα ρούχων (Θεσσαλονίκη)

«Εξοντωτική εργασία»

Από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τα μαγαζιά. Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, ποιος είναι ο λόγος να ανοίγουν και τις Κυριακές. Και σίγουρα δεν πιστεύω ότι με το συγκεκριμένο μέτρο θα μειωθεί η ανεργία, αφού ούτε οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν νέο προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε χωρίς ρεπό, κάτι που είναι εξοντωτικό.

Ιωακείμ Καμπούρης

ιδιωτικός υπάλληλος

(Θεσσαλονίκη)

«Ενα επιπλέον βάρος»

Πιστεύω ότι το ωράριο που ισχύει σήμερα στην αγορά είναι ικανοποιητικό για τους καταναλωτές. Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές δεν νομίζω ότι θα ωφελήσει σε τίποτα. Ισως θα ήταν σκόπιμο να είναι κάποιες μέρες ανοιχτά τα καταστήματα του κέντρου, όπου υπάρχει κίνηση. Γιατί στις γειτονιές, όπου τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο, το μέτρο θα είναι απλώς ένα επιπλέον βάρος για τους καταστηματάρχες.

Λεωνίδας Αναστασόπουλος

ιδιοκτήτης καταστήματος (Αθήνα)

«Θα τονωθεί

η κίνηση»

«Το μέτρο είναι πολύ σωστό. Πρόκειται να ισχύσει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο. Είναι καλό και για μας τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων αλλά και για τους καταναλωτές. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχουν χρήματα. Πιστεύω ότι θα τονώσει την κίνηση. Για παράδειγμα, στο Μοναστηράκι όπου είναι ήδη ανοιχτά τις Κυριακές, η καλύτερη ημέρα σε εισπράξεις είναι η Κυριακή. Τότε κατεβαίνει ο κόσμος να ψωνίσει».