Σε νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που έξω από τη Βουλή είχαν συγκεντρωθεί εμποροϋπάλληλοι που αντιτίθενται στο νέο μέτρο.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, την απόφαση για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα θα παίρνει μόνο ο αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος αν δεν ανακοινώσει απόφαση μέσα στο τρίμηνο θα έχει κυρώσεις. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τουριστικών και μη περιοχών στην ίδια περιφέρεια.

Ακόμη για τις τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα στο ωράριο.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα λένε «όχι» στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, με τη ΓΣΕΕ να τονίζει ότι ο νόμος αυτός δίνει τη χαριστική βολή στο εμπόριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σημαίνει λουκέτο των καταστημάτων τις καθημερινές».

Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, όπως αναφέρουν οι σχετικές ανακοινώσεις, υπερασπίζονται την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα, ζητούν εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο.

Επίσης, διεκδικούν για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ήμερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία, να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ζητούν, τέλος, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Την υποστήριξή της στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στους υπόλοιπους φορείς του εμπορίου που αντιδρούν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης.

Η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο εισέρχεται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή, δίνει «τη χαριστική βολή στους εμπόρους και στους εμποροϋπαλλήλους» και υποστηρίζει ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές σημαίνει λουκέτο των καταστημάτων τις καθημερινές».

«Η ΓΣΕΕ θα συνεχίσει τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν στη φτώχεια, στην εφιαλτική αύξηση της ανεργίας και κατ΄ επέκταση στα λουκέτα στην αγορά», καταλήγει η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

«Κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σημαίνει παραπέρα χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων, μεγαλύτερη εκμετάλλευση, εντατικοποίηση και απλήρωτη εργασία για χιλιάδες επίσης εργαζόμενους και είναι πολύ φθηνή η δικαιολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση περί τόνωσης της αγοράς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στη συγκέντρωση στην Ομόνοια.

«Χρειάζεται αγώνας λαϊκός, λαϊκή συμμαχία για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.