Προληπτικός δεν είμαι, ούτε πρόκειται να γίνω τώρα πίσω πίσω. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στις προλήψεις. Το σέβομαι. Λ.χ. αυτοί που πιστεύουν στο «κακό το μάτι». Πάρτε παράδειγμα τον «υπό τριπλή πλέον ιδιότητα (πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών)» Ευάγγελο Βενιζέλο. Με το που έγινε γνωστό ότι ο έτερος του ντουέτου «Αμποτ και Κοστέλο» που μας κυβερνά, ο πρόεδρος Αντώνης, θα διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 8 Αυγούστου, ένας κόσμος ολόκληρος «πρασίνισε» από ζήλεια διότι θεωρήθηκε δεδομένο ότι θα περνούσε και εκείνος το ίδιο κατώφλι και θα έσφιγγε το χέρι του πλανητάρχη Ομπάμα, στο περίφημο Οβάλ Γραφείο.

Αλλά ενώ ο «υπό τριπλή πλέον ιδιότητα» άνθρωπός μας (θεωρητικά) ετοίμαζε βαλίτσες, χθες πληροφορήθηκα ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ταξιδέψει και αυτός στην Ουάσιγκτον, στις αρχές Αυγούστου. Θα μου πεις, κάποιος πρέπει να μείνει πίσω να διοικεί τη χώρα όσο ο πρόεδρος Αντώνης θα απουσιάζει, και θα συμφωνήσω. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος –υπάρχει ας πούμε και ο Δημήτρης «είμαι ο μεγάλος Γκάτσμπι της κυβέρνησης» Αβραμόπουλος, ο οποίος άνετα θα μπορούσε να μας διοικήσει επί τετραήμερο, όσο θα απουσίαζε το δίδυμο «Αμποτ και Κοστέλο» στις ΗΠΑ. Αλλού είναι το θέμα: ότι δεν βρίσκεται πρόγραμμα για τον πρόεδρο «υπό τριπλή πλέον ιδιότητα» Ευάγγελο (και οι Αμερικανοί είναι ιδιαίτερα τυπικοί με κάτι τέτοια θέματα, όπως το πρωτόκολλο).

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν «κάτι (άλλο) έχει» εκείνες τις ημέρες και κάτι ανάλογο φαίνεται πως επικαλούνται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Μου είπαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο και πως το όλο θέμα θα λήξει έως το τέλος της εβδομάδας.

Αν πάντως δεν γίνει δυνατόν να μεταβεί αυτή τη φορά ο πρόεδρος «υπό τριπλή πλέον ιδιότητα» Βαγγέλης στις ΗΠΑ, ας μη στενοχωριέται: στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο Σαμαράς θα μεταβεί εκ νέου στις ΗΠΑ, στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, για να παραστεί στην ετήσια συνέλευση των κρατών-μελών του ΟΗΕ και τότε θα τον πάρει μαζί του…

Αναφορικά τώρα με το ταξίδι του προέδρου Αντώνη στις αρχές Αυγούστου, ενημερώνω όποιον έχει χάσει τον ύπνο του ή δεν μπορεί να φάει ότι επί του παρόντος ούτε και αυτός έχει κλεισμένο πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο, με πιθανότητα 99%, είναι ότι θα γίνει δεκτός από τον Ομπάμα στις 8 Αυγούστου, ότι θα πάει δύο ημέρες πριν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συνηθίσει και το τζετ λαγκ (και να μην κοιμάται όρθιος κατά τη συνάντηση) και ότι αφού συναντηθεί με τον αμερικανό Πρόεδρο, το πρωί της επομένης θα ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα.

Ο άνθρωπός μου στο Μέγαρο Μαξίμου με ενημέρωσε ότι αυτά τα κλασικά που κάνουν όλοι οι έλληνες πρωθυπουργοί που επισκέπτονται τις ΗΠΑ (ήτοι συναντήσεις με ελληνοαμερικανούς παράγοντες, με επιχειρηματίες, με το εβραϊκό λόμπι, με παράγοντες της Γερουσίας και του Κογκρέσου) προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο…

Τώρα μπορείτε να ηρεμήσετε…

Ευκαιρία για «κονέ»

Ενημερώνω επίσης όσους ενδιαφέρονται για τις (παρούσες) κινήσεις τού «υπό τριπλή πλέον ιδιότητα» προέδρου Βαγγέλη ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνάντησης στη Μαγιόρκα, όπου συζητήθηκαν θέματα για τα οποία με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί φυσικά εδώ και καιρό, σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βασικά σε αυτά τα συμβούλια συνήθως παρίσταται ο υφυπουργός Κούρκουλας, αλλά ο πρόεδρος Βαγγέλης αποφάσισε να το τιμήσει διά της παρουσίας του, μιας και είναι το πρώτο στο οποίο μετέχει από την ημέρα που ανέλαβε ΚΑΙ υπουργός Εξωτερικών –άρα είναι μια καλή ευκαιρία για «κονέ» με συναδέλφους του.

Γραμματέας υπό προθεσμία

Εμείς που μένουμε Αθήνα λέμε να ασχοληθούμε –τι ‘χες Γιάννη, τι ‘χα πάντα –με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξέλεξε νέο γραμματέα του κόμματος, έναν πραγματικό νεολαίο, που ακούει στο όνομα Δημήτρης Βίτσας. Το νιάτο Βίτσας ήταν και προηγουμένως γραμματέας, άρα δεν αποτελεί είδηση το προκείμενο. Ούτε καν ότι μαυρίστηκε από τους υποστηρικτές τού φίλου Παναγιώτη Λαφαζάνη. Είδηση αποτελεί ότι μάλλον αυτή τη φορά εξελέγη γραμματέας υπό προθεσμία. Ο άνθρωπός μου στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορούμαι διάφοροι, με ενημέρωσε ότι ο εν λόγω Βίτσας θα είναι γραμματέας για περίπου εννέα – δέκα μήνες, όσο μεσολαβεί έως τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου, διότι ο πρόεδρος Αλέξης τον προορίζει για το ευρωψηφοδέλτιο.

Κατά τον άνθρωπό μου, που μου τηλεφωνεί με μύριες προφυλάξεις για να μην τον εντοπίσει η «μιλίτσια» του κόμματος, για αντικαταστάτη του Βίτσα προαλείφεται ένας Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος είναι λέει υπεύθυνος για τα δίκτυα αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ και έχει κάνει σπουδαία δουλειά.

Μου «κάρφωσε» ακόμη ότι στην ψηφοφορία του Σαββάτου για την εκλογή του Βίτσα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι δικοί του «τιμώρησαν» με λευκά και άκυρα τον νέο γραμματέα, επειδή λέει στο Συνέδριο λειτούργησε ως «κομματάρχης» του Τσίπρα.

Κατά τα λοιπά, χαιρετίζω την εκλογή στην Πολιτική Γραμματεία του φίλου και καλού πελάτη της στήλης Αλέξη «είμαι το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» Μητρόπουλου. Με γεμίζει δε αληθινή χαρά το γεγονός ότι ο φίλος Αλέξης εξελέγη με επίνευση και στήριξη του προέδρου Τσίπρα, γεγονός το οποίο φαντάζομαι ότι θα το θυμάστε όλοι όταν –σύντομα –θα έρθει η στιγμή που θα ξεκαθαρίσει η υπόθεση με τα προβλήματα του Αλέξη «είμαι το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ» κ.λπ. με το ΣΔΟΕ…

30.000 ευρώ το πλαφόν

Στο μεταξύ, την Τρίτη κατατίθεται μάλλον στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη βελτιωμένη διάταξη που αφορά τις αποζημιώσεις των απολυμένων της ΕΡΤ. Από ένα πρόχειρο ρεπορτάζ που έκανα χθες Κυριακή απόγευμα (όρεξη που την έχω και εγώ), μου προέκυψε ότι βρέθηκε η συμβιβαστική λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο με το πλαφόν στις αποζημιώσεις το οποίο μπορεί να οδηγούσε εκτός κυβέρνησης τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή. Οπως κατάφερα να μάθω συνομιλώντας με διάφορους αρμοδίους και αναρμοδίους, θα υπάρξει μεν πλαφόν για το ύψος των αποζημιώσεων αλλά αυτό φυσικά δεν θα είναι το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία, των 15.000 ευρώ. Πόσο θα είναι; Μάλλον το διπλάσιο αυτού του ποσού, ήτοι 30.000 ευρώ.

Υπενθυμίζω σχετικά ότι στην πλειονότητά τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δικαιούνται χαμηλές αποζημιώσεις, διότι μονιμοποιήθηκαν μόλις το 2006 επί υπουργίας Προκόπη, Πάκη για τους φίλους, Παυλόπουλου και πως αυτοί που θα πληγούν από το πλαφόν είναι οι περίπου 1.000 «παλιοί» εργαζόμενοι, οι οποίοι δικαιούνται μεγάλες αποζημιώσεις…