Ολιγοήμερη παράταση έως την Παρασκευή 26 Ιουλίου έδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος 2013 των φυσικών προσώπων με ΑΦΜ που τελειώνει σε 1 και 2. Η παράταση δόθηκε την «ύστατη ώρα» και αφού είχαν προηγηθεί εκκλήσεις από εκπροσώπους λογιστών και φοροτεχνικών, οι οποίοι ζητούσαν πρόσθετο χρόνο για να υποβάλουν τις δηλώσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που δεν είναι διατεθειμένη να επεκτείνει τον χρόνο υποβολής των δηλώσεων πέρα από την 30ή Αυγούστου 2013 ζήτησε χθες από τους φορολογουμένους να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους κανονικά, προειδοποιώντας εμμέσως πως δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις από τον αρχικό προγραμματισμό.

Η στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών να μην ανακοινώσει την ολιγοήμερη παράταση παρά χθες στις οκτώ το βράδυ κινητοποίησε λογιστές, φοροτεχνικούς και φορολογουμένους, οι οποίοι προχώρησαν μαζικά στην κατάθεση δηλώσεων ώστε να μην κινδυνέψουν με κυρώσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής. Μάλιστα, παρά την 20λεπτη τεχνική εμπλοκή που παρουσίασε το Τaxisnet στις έντεκα το πρωί, μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί συνολικά 140.000 δηλώσεις Ε1, ενώ μόνο μεταξύ επτά και οκτώ το απόγευμα υποβλήθηκαν 17.000 δηλώσεις, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Παράλληλα με τις δηλώσεις εισοδήματος υποβλήθηκαν χθες ηλεκτρονικά 90.000 δηλώσεις ΦΠΑ και 50.000 δηλώσεις που αφορούσαν υποβολές Ε2 και Ε3.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούσε από νωρίς χθες το πρωί τη ροή των υποβολών και παρά τη μεγάλη κίνηση αποφάσισε να δώσει την παράταση των δηλώσεων, μόνο και μόνο για να στείλει το μήνυμα πως οι ημερομηνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί θα τηρηθούν. Ετσι, η υποβολή των δηλώσεων για τους φορολογουμένους που το ΑΦΜ τους λήγει σε 3 και 4 θα πρέπει να γίνει έως τις 29 Ιουλίου. Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι συνεπείς με τις προθεσμίες υποβολής που έχουν οριστεί ώστε να μη βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.

Πρέπει να σημειωθεί πως και η τρόικα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μην υπάρξει παράταση της καταληκτικής προθεσμίας της 30ής Αυγούστου και να προχωρήσουν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό η εκκαθάριση των δηλώσεων και η αποστολή των εκκαθαριστικών, ώστε τα αναμενόμενα έσοδα να εισρεύσουν εγκαίρως και να μην απαιτηθεί να καλυφθεί με διαφορετικό τρόπο πιθανό «ταμειακό κενό» (π.χ., με εκδόσεις εντόκων). Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι οριστικές εκκαθαρίσεις των φορολογικών δηλώσεων ήδη ανέρχονται σε 2,5 εκατ. και μέχρι την προσεχή Κυριακή εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 3 εκατ. δηλώσεις.

Πλέον ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων σχεδόν έχει διπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό πως τη Δευτέρα 15 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 72.000 δηλώσεις, την Τρίτη 16 Ιουλίου 73.000 δηλώσεις, την Τετάρτη 17 Ιουλίου 69.000, την Πέμπτη 18 Ιουλίου 89.000 δηλώσεις, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 93.000 δηλώσεις, το Σάββατο 20 Ιουλίου οι υποβληθείσες δηλώσεις ήταν 70.000, την Κυριακή 21 Ιουλίου ανήλθαν σε 61.000 και χθες προσέγγισαν τις 140.000 δηλώσεις. Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων αναφέρουν στα «ΝΕΑ» πως το σύστημα είναι πλέον σε θέση να δέχεται ακόμη και 170.000 δηλώσεις σε ημερησία βάση.