Αντιμέτωποι με νέα ταλαιπωρία βρίσκονται οι φορολογούμενοι λόγω των εκτεταμένων λαθών που έχουν εντοπισθεί στα στοιχεία των τόκων καταθέσεων που έχει αναρτήσει από την προηγούμενη εβδομάδα στο Taxisnet η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ). Κάποιες τράπεζες δεν ακολούθησαν εξαρχής τις υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων με αποτέλεσμα να εισαχθούν στο σύστημα λάθος δεδομένα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να διασταυρωθούν για την ακρίβειά τους. Τα λάθος στοιχεία των τόκων εγκυμονούν μάλιστα τον κίνδυνο πρόσθετων επιβαρύνσεων για όσους φορολογουμένους εμπιστευθούν τα αναγραφόμενα στο ηλεκτρονικό E1 και δεν τα επαληθεύσουν με τις βεβαιώσεις που έχουν λάβει από τα τραπεζικά ιδρύματα.

Στο διάστημα 21 Ιουνίου – 19 Ιουλίου μεταφορτώθηκαν στο Taxisnet περίπου 25.000.000 εγγραφές με στοιχεία τόκων καταθέσεων από 40 περίπου τράπεζες. Από την αρχή διαπιστώθηκαν προβλήματα στη διαδικασία, καθώς οι τράπεζες κοινοποιούσαν στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία διαφορετικής μορφής και περιεχομένου από αυτά που είχε ζητήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι 10% των στοιχείων που απέστειλαν οι τράπεζες στη ΓΓΠΣ, δηλαδή 2.500.000 εγγραφές, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα καθώς πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί δεν συνοδεύονται από το ΑΦΜ του καταθέτη.

ΔΙΠΛΑΣΙΟΙ ΤΟΚΟΙ. Αν και οι οδηγίες που είχαν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες ήταν σαφείς, σε χιλιάδες περιπτώσεις αντί τα πιστωτικά ιδρύματα να αποστείλουν τα καθαρά ποσά των τόκων στη ΓΓΠΣ κοινοποίησαν τα μεικτά ποσά, δηλαδή άθροισαν και τους παρακρατούμενους φόρους.

Σημειώνεται πως στη σελίδα του Taxisnet με τους τόκους καταθέσεων αναφέρεται ο ΑΦΜ του φορολογουμένου, τα καταληκτικά νούμερα του αριθμού του τραπεζικού λογαριασμού, το όνομα της τράπεζας, το ποσό των τόκων και ο φόρος που παρακρατήθηκε για τους εν λόγω τόκους. Πολλοί φορολογούμενοι που είχαν ήδη λάβει από τις τράπεζές τους βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων και ανέτρεξαν στην εφαρμογή της ΓΓΠΣ για να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία των τόκων, πριν ολοκληρώσουν την υποβολή των δηλώσεών τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Συγκεκριμένα, στο Taxisnet εμφανίσθηκαν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που αναγράφονται στις τραπεζικές βεβαιώσεις. Οι φορολογούμενοι αυτοί απευθύνθηκαν εκ νέου στις τράπεζές τους για περαιτέρω ενημέρωση και τελικά «μετά κόπων και βασάνων» βρέθηκε το λάθος.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κίνησε τις διαδικασίες «καθαρισμού» των ανακριβών στοιχείων. Ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης ζήτησε και έλαβε από τις τράπεζες που έστειλαν τις λάθος εγγραφές τόκων τα νέα διορθωμένα στοιχεία. Αυτές τα έστειλαν στη ΓΓΠΣ και εκείνη με τη σειρά της έχει ήδη ξεκινήσει τη μεταφόρτωση των νέων δεδομένων στο Taxisnet, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις λάθος εγγραφές.

ΛΑΘΟΣ ΑΦΜ. Ενα ακόμη πρόβλημα που έχει εμφανισθεί, αλλά σε μικρότερη έκταση καθώς αφορά μόνο τους καταθέτες της Αγροτικής Τράπεζας, έχει να κάνει με το πέρασμα στο Taxisnet τόκων καταθέσεων από λογαριασμούς με τους οποίους ο φορολογούμενος δεν έχει καμία απολύτως σχέση. «ΤΑ ΝΕΑ» δέχθηκαν καταγγελίες φορολογουμένων με καταθέσεις στην Αγροτική Τράπεζα οι οποίοι διαπίστωσαν πως στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης φόρου εισοδήματος (Ε1) είχαν περαστεί τόκοι από άγνωστους λογαριασμούς.

Οι φορολογούμενοι αυτοί ζήτησαν από την τράπεζά τους ενημέρωση για το γεγονός και ενημερώθηκαν ότι λανθασμένα εμφανίζονται στο Ε1 δικαιούχοι σε άγνωστους λογαριασμούς. Ωστόσο, το λάθος –σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών –δεν προέρχεται από τη ΓΓΠΣ αλλά από την ίδια την τράπεζα. Η εισαγωγή των στοιχείων των τόκων στο Taxisnet γίνεται με βάση τον πρώτο ΑΦΜ που εμφανίζεται στον τραπεζικό λογαριασμό. Εκ παραδρομής η Αγροτική Τράπεζα φέρεται να έστειλε στοιχεία τόκων με λάθος ΑΦΜ, με αποτέλεσμα κάποιοι φορολογούμενοι να εμφανίζονται να έχουν καταθέσεις, οι οποίες όμως ανήκουν σε άλλους καταθέτες. Καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δεν είναι σε θέση να εντοπίσει τις λάθος εγγραφές, ζήτησε να της αποσταλούν εκ νέου τα στοιχεία διορθωμένα.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. Τα λάθος αναγραφόμενα στοιχεία των τόκων καταθέσεων μπορούν να οδηγήσουν σε επιβαρύνσεις εάν οι φορολογούμενοι δεν προχωρήσουν στη σύγκρισή τους με τις βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που χορηγούν οι ίδιες οι τράπεζες. Υπενθυμίζεται πως η αναγραφή των τόκων που ξεπερνούν τα 250 ευρώ στους κωδικούς 659-660 του Ε1 γίνεται προκειμένου να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια για να προκύψει η φορολογητέα βάση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (1%-4%). Ετσι, αν κάποιος φορολογούμενος έχει ήδη βασισθεί αποκλειστικά και μόνο στα αναγραφόμενα στο Taxisnet για να δηλώσει τους τόκους καταθέσεων, είναι πιθανόν να εμφανίσει πρόσθετα εισοδήματα επί των οποίων θα κληθεί να καταβάλει αυξημένη εισφοράς αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσια εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες 19.500 ευρώ, ο οποίος βαρύνεται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1% (195 ευρώ), εμφανίσθηκε στο Taxisnet να έχει τόκους καταθέσεων 780 ευρώ, όταν η βεβαίωση που είχε λάβει από την τράπεζά του ανέφερε πως οι τόκοι του για το 2012 δεν ξεπερνούσαν τα 230 ευρώ περίπου. Εάν αυτός ο φορολογούμενος δήλωνε τα 780 ευρώ πρόσθετων τόκων, θα έπρεπε να καταβάλει επιπλέον φόρο 210,6 ευρώ, δηλαδή συνολικά θα έδινε για την εισφορά αλληλεγγύης 405,6 ευρώ. Αν έστω και καθυστερημένα αντιλαμβανόταν το λάθος, θα έπρεπε να περιμένει να εκκαθαριστεί η δήλωσή του για να υποβάλει τροποιητική δήλωση και να πάρει πίσω τα 210,6 ευρώ που αντιστοιχούν στο αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.