Νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών έπεσε τα ξημερώματα, μετά από συμπλοκή στα βουνά του Σουλίου, ο Μαριάν Κόλα, ο πλέον επικίδυνος από τους αλβανούς δραπέτες των Φυλακών Τρικάλων ενώ κατόρθωσε να ξεφύγει ο συνεργός του, Ιλίρ Κούπα.

Κατά τη συμπλοκή τραυματίστηκε στο πόδι και ένας αστυνομικός, ο οποίος χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων.

Η συμπλοκή με τους αλβανούς κακοποιούς στην οποία σκοτώθηκε σήμερα τα ξημερώματα (4.10 π.μ) ο Μαριάν Κόλα έγινε λίγο έξω από το χωριό Βροσίνα, στη συμβολή του Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο, στα όρια Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Το βίντεο από τη συμπλοκή στη Βροσίνα των Ιωαννίνων:

Στο σημείο αυτό είχαν χαθεί τα ίχνη των δύο δραπετών πριν από 15 ημέρες. Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν παραμείνει στην περιοχή θεωρώντας πως οι καταζητούμενοι δεν είχαν καταφέρει να διαφύγουν στην Αλβανία διασχίζοντας τον ποταμό Καλαμά.

Στην κατοχή του ο Μαριάν Κόλα είχε ένα καλάσνικοφ και γεμιστήρες, μία αυτοσχέδια χειροβομβίδα, ένα πιστόλι που οι δραπέτες είχαν αφαιρέσει από αστυνομικό κατά τη συμπλοκή στο Δίστομο και ξυραφάκια.

Η εμφάνισή του, σε συνδυασμό με το ότι είχε σακίδιο με μαγειρεμένα φαγητά (το οποίο βρέθηκε 600 μέτρα από το σημείο όπου έπεσε νεκρός), οδηγεί την αστυνομία στην υπόθεση πως οι δύο δραπέτες είχαν βρει καταφύγιο σε κάποιο σπίτι και δεν κρύβονταν στο δάσος.

Το απόγευμα της Κυριακής το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε επισήμως πως ο νεκρός είναι ο Μαριάν Κόλα.

«Οπως διακριβώθηκε δακτυλοσκοπικά, ο ένοπλος δράστης που τραυματίστηκε θανάσιμα σήμερα τα ξημερώματα (21.07.2013), στην περιοχή Βροσίνα Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής με αστυνομικούς, είναι ο αναζητούμενος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, υπήκοος Αλβανία Κόλα Μάριαν. Στο χώρο της συμπλοκής, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ενα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov με διπλό γεμιστήρα, ένα πιστόλι Glock με δύο γεμιστήρες, μία αυτοσχέδια χειροβομβίδα», ανέφερε οι ανακοίνωση του υπ. Δημοσίας Τάξης.

Οι αλβανοί δραπέτες ήταν όντως οπλισμένοι και τους αντιμετώπισαν οι άνδρες των ΕΚΑΜ, που παρέμεναν στην περιοχή βέβαιοι ότι οι επικίνδυνοι καταζητούμενοι δεν είχαν κατορθώσει να περάσουν τον Καλαμά. Στη συμπλοκή που ακολούθησε τραυματίστηκε ένας άνδρας των ΕΚΑΜ που χειρουργήθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον εντοπισμό των κακοποιών, οι αστυνομικοί έστησαν περίμετρο και περίμεναν μέχρι να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιος πολίτης στην περιοχή.

Όταν αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών, ο Μαριάν Κόλα άρχισε να πυροβολεί στα τυφλά -τραυματίζοντας τον αστυνομικό των ΕΚΑΜ- ενώ ο Ιλίρ Κούπα τράπηκε σε φυγή, πιθανόν τραυματισμένος κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Κυριακή, στον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Δαφνιά Μακρυνείας στο Αγρίνιο, έγινε 40ήμερο μνημόσυνο του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Ασφάλειας Λειβαδιάς και έχασε τη ζωή του από τα πυρά που άνοιξαν εναντίον του οι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων, τα ξημερώματα της Δευτέρας 17 Ιουνίου στο Δίστομο.

Σε εξέλιξη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Αλβανού δραπέτη Ιλίρ Κούπα, ο οποίος ήταν μαζί με τον Μαριάν Κόλα.

Λόγω των ερευνών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 27χρονου Ιλίρ Κούπα, έχει κλείσει -και για τους οδηγούς- ολόκληρη η Παλαιά Εθνική Οδός Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, και από Γιάννενα και από Θεσπρωτία.

Υπενθυμίζεται ότι άλλος ένας δραπέτης των φυλακών Τρικάλων, ο 25χρονος Λίκα Έντισον, αλλά και ο θείος του-επίσης δραπέτης φυλακών, είχαν πέσει νεκροί από τα πυρά αστυνομικών, στις αρχές Ιουλίου, στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας.