Θύελλα αντιδράσεων με βίαιες διαδηλώσεις και πυρπολήσεις αυτοκινήτων από γονείς και εκατοντάδες κατοίκους στο κρατίδιο του Μπιχάρ, στη Βόρεια Ινδία, έχει προκαλέσει ο θάνατος τουλάχιστον 25 παιδιών, τα οποία δηλητηριάστηκαν τρώγοντας το μεσημεριανό φαγητό του σχολείου που διανέμεται δωρεάν. Σύμφωνα με γιατρό του τοπικού νοσοκομείου, το πιθανότερο είναι πως τη δηλητηρίαση προκάλεσε μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα.

Συνολικά 47 μαθητές δημοτικού αισθάνθηκαν αδιαθεσία αφότου έφαγαν ρύζι, φακές, σόγια και πατάτες, ενώ 28 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Εκφράζονται όμως φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς αρκετά από αυτά τα παιδιά –κάτω των 12 ετών –νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. «Τα παιδιά παρουσιάζουν υπεραιμία στο στήθος και διαστολή στις κόρες των ματιών τους. Αυτά είναι συμπτώματα δηλητηρίασης από οργανικό φώσφορο», επισημαίνει γιατρός στο νοσοκομείο της επαρχίας Σάπρα. «Είναι πολύ επικίνδυνη ουσία. Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να αποβεί μοιραία για ένα παιδί. Δεδομένης της κατάστασης των παιδιών όταν διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, υποθέτουμε πως το φαγητό που κατανάλωσαν περιείχε μεγάλες ποσότητες εντομοκτόνου».

Το δωρεάν μεσημεριανό σε σχολεία της Ινδίας είναι μέρος ενός προγράμματος που εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια και αποσκοπεί στην καταπολέμηση της ασιτίας αλλά και του αναλφαβητισμού. Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, το πρόγραμμα καλύπτει σήμερα περίπου 120 εκατ. μαθητές σε 1,2 εκατ. σχολεία της Ινδίας. Αρκετά συχνά όμως κατά την προετοιμασία του φαγητού δεν πληρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής.

ΤΟ «ΑΣΦΑΛΕΣ» ΛΑΔΙ. Η μαγείρισσα του σχολείου δήλωσε στις Αρχές ότι το σχολείο είχε προμηθευτεί ένα καινούργιο μαγειρικό λάδι, το οποίο της φάνηκε «αποχρωματισμένο». Αν και το επισήμανε στον αρμόδιο δάσκαλο –υποστηρίζει -, εκείνος τη διαβεβαίωσε ότι είναι «χειροποίητο και απολύτως ασφαλές».