«Ουδέποτε προσέβαλα τους Ελληνες» τόνισε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αθήνα, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει «προκαταλήψεις» όπως τις χαρακτήρισε, για το άτομό του, ενώ παράλληλα μίλησε εκτενώς για το ζήτημα του κατοχικού δανείου της Γερμανίας και των πολεμικών αποζημιώσεων για τις οποίες μεταξύ άλλων είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες από οποιονδήποτε άλλο λαό για το ασύγκριτα τρομακτικό παρελθόν μας».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το αν είναι λογικό η Γερμανία να απαιτεί από την Ελλάδα να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει πάρει από την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα εκείνος απορρίπτει την επιστροφή των γερμανικών χρεών από την περίοδο της Κατοχής. «Λογικό είναι σίγουρα», απάντησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και εξήγησε: «Πρώτα από όλα πρέπει κανείς να διαχωρίσει τα δύο ζητήματα. Σε ό,τι αφορά στις επανορθώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το θέμα έχει διευθετηθεί νομικά με τη συμφωνία του Λονδίνου και τη συμφωνία "2+4" για τη γερμανική ενοποίηση του 1990. Και με την αντίστοιχη συμφωνία του ΟΟΣΑ το θέμα έχει λυθεί. Με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας» τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, οποίος ωστόσο προσέθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Γερμανοί μπορούν να απαρνηθούν το παρελθόν τους. Ισως να μην το έχουμε κάνει κατανοητό όπως θα έπρεπε στην Ελλάδα: Προσπαθούμε παντού, όπου γνωρίζουμε τι έχουν κάνει οι Γερμανοί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Πιστεύω ότι έχουμε αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες από οποιοδήποτε άλλο λαό για το ασύγκριτα τρομακτικό παρελθόν μας. Είναι, όμως, δύο διαφορετικά πράγματα. Επωμιζόμαστε τις ευθύνες μας για το παρελθόν μας και αν δεν το έχουμε κάνει στο βαθμό που θα έπρεπε με την Ελλάδα, το κάνουμε σήμερα και θα το κάνουμε και στο μέλλον. Σε αυτό θέλω να είμαι δίκαιος. Αλλά το θέμα των επανορθώσεων είναι πραγματικά ρυθμισμένο παντού στην Ευρώπη και δε θα έπρεπε κανείς στην Ελλάδα να μπερδεύει τα δύο πράγματα».

«Πριν από λίγο καιρό αποπληρώσαμε υποχρεώσεις του Α' Παγκόσμιου Πολέμου»

Οσο για το κατοχικό δάνειο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι «τα ζητήματα των οικονομικών απαιτήσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν ρυθμιστεί τελωνειακά». Και προσέθεσε: «Πριν από λίγο καιρό αποπληρώσαμε και τις τελευταίες υποχρεώσεις της Γερμανίας από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο που τελείωσε πριν περίπου 100 χρόνια. Εχουμε εκπληρώσει το καθήκον μας, όλα όσα υπάρχουν. Γι' αυτό και πιστεύω ότι δεν μας βοηθάει να κάνουμε το θέμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου νομικό ζήτημα επανορθώσεων. Το θέμα της ηθικής ευθύνης είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Την αναλαμβάνουν οι Γερμανοί και αυτής της γενιάς. Εγώ είμαι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία, συνεπώς η προσωπική ηθική μου ευθύνη είναι περιορισμένη. Γεννήθηκα το 1942, αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα. Αναλαμβάνουμε την πολιτική, ιστορική και ηθική ευθύνη. Τα νομικά ζητήματα, όμως, κλείσανε κάποτε. Η Ελλάδα συμφώνησε σε αυτό και όλα τα άλλα κράτη του κόσμου και για αυτό το θέμα έχει λήξει».

Επανέλαβε δε ότι δεν υπάρχει τίποτα να συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα. «Τα νομικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί οριστικά. Αυτό το ξέρουν όλοι, το ήξεραν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και γι αυτό δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Ουδέποτε προσέβαλα την Ελλάδα και τους Ελληνες»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ούτε μία δική του δήλωση με την οποία να έχει προσβάλλει την Ελλάδα και τους Ελληνες. «Πρόκειται για προκαταλήψεις, για λανθασμένες μεταφορές στον Τύπο. Μπορώ να καταλάβω, όταν λένε στην Ελλάδα "πρέπει να πάρουμε αυτά τα μέτρα λιτότητας, γιατί αλλιώς η Ευρώπη δε θα μας δώσει την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας", ότι θεωρείται πως αυτά τα μέτρα λαμβάνονται εξαιτίας της Ευρώπης. Ετσι, "δείχνουν" όλοι τον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Στη Γερμανία δεν θα βρείτε καμία δήλωσή μου με προσβλητικό περιεχόμενο για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Πρόκειται για μία χονδροειδή παρανόηση, η οποία συντηρείται δυστυχώς από ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι «τους τελευταίους 12 μήνες, κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, που αναγνωρίζεται από όλους και για αυτοί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια» και τόνισε ότι νέα μέτρα βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθούν μετά το τέλος του 2014 και το τέλος του παρόντος προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Στον άνεργο δεν μπορείς να πεις ότι υπάρχει success story»

Παραδέχθηκε μάλιστα ότι «ένα success story δεν μπορεί να το κάνει κανείς κατανοητό στους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους» αλλά επέμεινε ότι ο τουρισμός και οι αυξημένες ελληνικές εξαγωγές αποτελούν success story. «Η Ελλάδα για πρώτη φορά δημιουργεί ξανά πρωτογενές πλεόνασμα, όλα αυτά είναι κομμάτια ενός success story» είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που όμως προσέθεσε: «Για να το πούμε άλλη μια φορά, καταλαβαίνω, ότι για τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση και που δεν έχουν δουλειά, δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει success story. Εδώ η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αλλά, έτσι συμβαίνει στις οικονομικές κρίσεις: βήμα προς βήμα εξαλείφονται τα προβλήματα από τα λάθη του παρελθόντος και μετά έρχεται η συγκομιδή και η επιτυχία για όλους τους ανθρώπους».

Καταλήγοντας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «αν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τότε κι εμείς, οι εταίροι στην Ευρωζώνη, θα κάνουμε τα πάντα. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, δεν αφήνουμε μόνη της την Ελλάδα, και, αν μπορούμε να δώσουμε επιπλέον βοήθεια, ακόμη και σε διμερές επίπεδο, ως μεμονωμένα κράτη ή εταίροι, θα το κάνουμε. Κι αυτός ακριβώς ήταν ο αποκλειστικός σκοπός του ταξιδιού μου» τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από