Διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Γερμανία φέρνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ελληνική πλευρά θέλει να περάσει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ενθάρρυνσης στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα όμως θέλει να κλείσει και το μάτι στη γερμανική κοινή γνώμη δύο μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία ότι με την επιμονή της Μέρκελ και τη γερμανική καθοδήγηση η περιπέτεια της Ελλάδας μπορεί να έχει αίσιο τέλος.

Mε 100 εκατ. ευρώ στο χέρι –όσα είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει η γερμανική συνεταιριστική τράπεζα KfW για τη δημιουργία του Αναπτυξιακού Επενδυτικού Ταμείου στην Ελλάδα –έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο γερμανός υπουργός οικονομικών.

Ενα ευπρόσδεκτο δώρο για την κυβέρνηση, όπως σημειώνει υπουργός, τόσο επί της ουσίας, αφού το υπό σύσταση Ταμείο θα χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλότοκα δάνεια, όσο και για αυτό που συμβολίζει, δηλαδή τη διάθεση της Γερμανίας να στηρίξει τη χώρα.

Αυτό που καίει περισσότερο, όμως, είναι το θέμα το οποίο δεν θα θιγεί δημοσίως, δηλαδή το κούρεμα του χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας από τα μέσα του 2014 και μετά. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι θα συζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά είναι βέβαιο ότι η επίσημη θέση της Γερμανίας είναι και θα παραμείνει –τουλάχιστον έως τις εκλογές –αρνητική.

Η ελληνική πλευρά, μάλιστα, φέρεται διατεθειμένη να διευκολύνει την κατάσταση για τους Γερμανούς εμφανίζοντας πρόταση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με αξιοποίηση των αχρησιμοποίητων μέχρι στιγμής κεφαλαίων από τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μια πρόταση την οποία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τραπεζικές πηγές, καθώς τα συγκεκριμένα κεφάλαια αποτελούν το «μαξιλάρι» για πιθανές έκτακτες ανάγκες των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, όλα αυτά είναι ακόμη πολύ πρώιμα.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ. Ετσι, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο υπό σύσταση Αναπτυξιακό Επενδυτικό Ταμείο, με τον κ. Σόιμπλε να φιλοδοξεί να προβάλει το άλλο πρόσωπο της Γερμανίας, εκτός από αυτό που ζητεί όλο και περισσότερη λιτότητα. Και είναι γεγονός ότι η Γερμανία πρώτη έσπασε τον κλοιό των αντιρρήσεων που είχαν διατυπωθεί από όλες τις πλευρές –την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –για τη δημιουργία του Ταμείου. Χρειάστηκε να πιέσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, να ασκήσει την επιρροή του ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, και βασικά να καταστεί σαφές ότι το Ταμείο θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν θα είναι ένα κέντρο εξυπηρέτησης συμφερόντων, για να καμφθούν οι αντιρρήσεις.

Βάζοντας τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιό του, μέσω της KfW, η Γερμανία ανοίγει τον δρόμο, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να ακολουθήσουν άλλοι επενδυτές, όπως το γαλλικό Caisse de Depots, αλλά και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ιδιώτες επενδυτές. Χρηματοδότηση σχεδιάζεται να υπάρξει, επίσης, από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ στόχος είναι να φθάσουν τα κεφάλαια στα 500 εκατ. ευρώ.