Καμία επίπτωση στην επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική δεν πρόκειται να έχει η αναθεώρηση του σχεδίου λειτουργίας της Eldorado Gold, διαβεβαιώνουν τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός. Τονίζουν δε ότι δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης των επενδυτικών κεφαλαίων, πολύ δε περισσότερο αποχώρησης, φημολογίες που πυροδότησε η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold Πολ Ράιτ ότι λόγω της πρόσφατης σημαντικής πτώσης της τιμής του χρυσού η εταιρεία έχει αναθεωρήσει και συνεχίζει να αναθεωρεί το σχέδιο λειτουργίας της, ώστε να διασφαλίσει ότι παραμένει μια χαμηλού κόστους, προσοδοφόρα και αναπτυσσόμενη εταιρεία χρυσού.

«Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να χαθεί από την επένδυση. Αντιθέτως, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αυξηθεί ο ρυθμός απορρόφησης των κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, εντός του μήνα πρόκειται να προσληφθούν άλλα 150 άτομα», είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Πέτρος Στρατουδάκης.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο, η έναρξη της παραγωγής στις Σκουριές και στο Πέραμα μετατίθεται από το 2015 στο 2016. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Στρατουδάκης, η εξέλιξη αυτή δεν έχει σχέση με την τιμή του χρυσού, αλλά με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών. «Η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη να συνεκτιμήσει στον σχεδιασμό της τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και να μην προϋπολογίσει για το 2015 έσοδα από την παραγωγή τα οποία πιθανώς να μην υπάρχουν και μετέθεσε το πρόγραμμα από το τέλος 2015 στις αρχές του 2016. Πρακτικά μιλάμε για λίγους μήνες καθυστέρηση, που μπορεί και να μην υπάρξει εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αδειών», είπε. Οι καθυστερήσεις, πάντως, στην έκδοση αδειών προβληματίζουν την εταιρεία καθώς δημιουργούν εμπόδια στην πορεία της επένδυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μεν Χαλκιδική απαιτούνται συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις ενώ στην περίπτωση του Περάματος δεν έχει καν εκδοθεί η βασική περιβαλλοντική άδεια. «Η εταιρεία έχει εκφράσει με κάθε τρόπο τη διάθεσή της να συνεχίσει τις επενδύσεις. Ωστόσο, το επενδυτικό τοπίο φαίνεται πως δεν ευνοεί», επισήμανε ο κ. Στρατουδάκης.

Η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Eldorado Gold έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τις ομάδες πολιτών που διαφωνούν με τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Χαλκιδικής, καθώς ερμηνεύτηκε ως υπαναχώρηση της εταιρείας υπό την πίεση των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας και των καταγγελιών για παράνομες εργασίες. Αλλοι πάλι απέδωσαν τη δήλωση στην πρόθεση της εταιρείας να πιέσει την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων για να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις. Σε κάθε περίπτωση τονίζουν ότι δεν εφησυχάζουν και συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στις εξορύξεις που, όπως υποστηρίζουν, καταστρέφουν την περιοχή.

«Πρόκειται για μια σοβαρότατη εξέλιξη με πολυσήμαντες αναγνώσεις, που δεν οφείλεται μόνο στην τιμή του χρυσού. Η εταιρεία έχει ήδη σταματήσει, λόγω παρανομιών και ύστερα από καταγγελίες κατοίκων, πολλές από τις εργασίες της σε Σκουριές και Λάκκο Καρατζά. Ταυτόχρονα, η σθεναρή, διαρκής και δυναμική αντίσταση των κατοίκων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εταιρεία, που σε καμιά περίπτωση δεν έχει εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στην περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων – Ακάνθου που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού.