Πολυμελές κλιμάκιο της τρόικας έφθασε το βράδυ της Τρίτης στη Λευκωσία και από το πρωί της Τετάρτης αρχίζει επαφές για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης στην Κύπρο.

Πρώτο ραντεβού του κλιμακίου της τρόικας είναι με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη.

Το κλιμάκιο θα εξετάσει -σε πρώτη φάση- μέχρι τις 31 Ιουλίου τα στοιχεία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και για τα δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει εξέταση όλων των πτυχών του κυπριακού Μνημονίου, ωστόσο ψηλά στην ατζέντα των επαφών θα βρεθούν οι προσπάθειες για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης και γενικότερα οι εξελίξεις στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.

Αν η αξιολόγηση από την τρόικα θα έχει θετικό πρόσημο, αναμένεται ότι στο Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου η Κύπρος θα πάρει τη δεύτερη δόση από τους δανειστές της.

Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι θα είναι θετική η πρώτη αξιολόγηση από την τρόικα για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η αξιολόγηση, έχει μεγάλη σημασία, γιατί από αυτή θα κριθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του 1,5 δια. ευρώ τον Σεπτέμβριο, και τόνισε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να εφαρμόσει με συνέπεια τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι το κρατικό μισθολόγιο, το οποίο όπως είπε ότι είναι κατ’ αναλογία ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, πρέπει να μειωθεί, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί εφαρμόζοντας την πολιτική των μηδενικών προσλήψεων στο Δημόσιο και περιορισμό των υπερωριών και των επιδομάτων.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέες φορολογίες, λέγοντας ότι σε περιόδους ύφεσης δεν πρέπει να επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις, και σημείωσε ότι αυτές που επιβλήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων του κράτους.

Η κυβέρνηση επικεντρώνει την προσπάθειά της στον εξορθολογισμό των δαπανών, οι οποίες στον επόμενο κρατικό προϋπολογισμό θα είναι μειωμένες κατά 11%, σε σύγκριση με φέτος, υπογράμμισε ο υπουργός.

Τέλος, ο Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι ο κρίσιμος τομέας είναι ο χρηματοπιστωτικός και ότι η εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου το ταχύτερο, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων.