Πόσα χρήματα θα δίνατε για να αγοράσετε ένα iPad; Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, πάντως, προσφέρει σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρώ!

Ο Αλεξέι Μίλερ, αφεντικό του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 119,7 εκατ. ρούβλια (2,8 εκατ. ευρώ) για να αγοράσει μία «σούπερ ταμπλέτα», όπως αναφέρεται σε κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Gazprom. Στο ίδιο κείμενο γνωστοποιείται η προκήρυξη… διαγωνισμού για την κατασκευή του γκάτζετ.

Ο υπολογιστής tablet του 51χρονου Μίλερ, που θα είναι ειδική παραγγελία, θα έχει εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα iOS (που χρησιμοποιείται στα iPad της Apple) και θα υποστηρίζει 3G, GPRS και WiFi. Απαίτηση του ρώσου μεγιστάνα είναι η ταμπλέτα του να μπορεί να κατεβάζει δεδομένα σε λιγότερο από 15 δευτερόλεπτα και να διαθέτει ειδικό λογισμικό προστασίας για την αποτροπή υποκλοπών.

Η ταμπλέτα θα βοηθήσει τον Μίλερ, στενό σύμμαχο του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, να διαχειρίζεται απόρρητα δεδομένα που σχετίζονται με τη λειτουργία της Gazprom, για παράδειγμα ευαίσθητες πληροφορίες για την παραγωγή φυσικού αερίου και τις εξαγωγές της εταιρείας.

Οι τιμές των iPad της Apple κυμαίνονται από 359 έως 969 ευρώ (ανάλογα με το μοντέλο). Γιατί άραγε ο Μίλερ θέλει να καταβάλει ένα ποσό που θα έφθανε για να αγοράσει τουλάχιστον 3.000 ταμπλέτες;

Ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom, δήλωσε ότι η ταμπλέτα δεν θα είναι «απλά ένας υπολογιστής». Οπως είπε, τα ειδικά χαρακτηριστικά της θα βοηθήσουν τον Μίλερ στην επίλυση σύνθετων ζητημάτων με παράλληλη προστασία των βιομηχανικών μυστικών της εταιρείας.

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και αν κάποιος μπορεί, τελικά, να την κατασκευάσει σε φθηνότερη τιμή», είπε όταν ρωτήθηκε γιατί η Gazprom προσφέρει σχεδόν τρία εκατ. ευρώ για έναν υπολογιστή tablet.

Οι ρωσικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν πληροφορίες για τους διαγωνισμούς που προκηρύσσουν, μέτρο που αποσκοπεί στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι προσφορές για τη δημιουργία του «σούπερ iPad» θα γίνονται δεκτές μέχρι την 22 Ιουλίου.

Οι ρώσοι επιχειρηματίες φημίζονται για την προσπάθειά τους να επιδείξουν τον πλούτο τους, για την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο (ως πρόεδροι ομάδων), για τις ανακτορικού τύπου βίλες τους και για τα πολυτελή γιοτ που κατέχουν.

Τον περασμένο Μάιο, ο Αλεξέι Μίλερ είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας για την αγορά της ΔΕΠΑ, η οποία, όμως, ναυάγησε λίγες ημέρες αργότερα.