Μία βασική οδηγία που δίνουν στους πολίτες οι ψαράδες και οι ειδικοί προκειμένου να μη μειωθούν κι άλλο τα ψάρια είναι να αποφεύγουν να αγοράζουν και να καταναλώνουν γόνο (ψαριών ή θαλασσινών). Δηλαδή τα μικρά ψάρια που δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της αναπαραγωγής.

«Ο καταναλωτής έχει μεγάλη δύναμη στο να καθορίζει τι διακυβεύεται στην ελληνική αγορά. Και δυστυχώς η αγορά ξεχειλίζει από παράνομα και υπομεγέθη αλιεύματα. Χρειάζεται να εκπαιδευτούν και οι πολίτες για το τι είναι παράνομο να αλιεύεται και να πωλείται και τι όχι. Πρέπει λοιπόν να αποφεύγουν ψάρια που έχουν αλιευθεί στην εποχή αναπαραγωγής τους», συμβουλεύει η κυρία Μήλιου από το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος.

Είδη προστατευόμενα και απειλούμενα που πρέπει να αποφεύγουν οι καταναλωτές, σε ταβέρνες και εστιατόρια ή στα ιχθυοπωλεία, όπως λέει η κυρία Μήλιου, είναι τα οστρακοειδή πίνα, μπουρού, πετροσωλήνα, κοχύλα. «Είναι υπό καθεστώς προστασίας και απαγορεύεται η πώλησή τους. Ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο σε οδηγούς γεύσης να προτείνονται εστιατόρια που προσφέρουν γκουρμέ πιάτα με πίνα. Επίσης, στα όρια της εξαφάνισης είναι ο γαλέος, ο ξιφίας, ο τόνος, είδη που έχουν και μεγάλη συσσώρευση βαρέων μετάλλων. Συνεπώς και αυτά πρέπει να αποφεύγονται».

Οδηγός στο κινητό. Στην προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σύντομα θα θέσει σε λειτουργία την εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Fish4Life. Με αυτό το εύχρηστο εργαλείο οι καταναλωτές θα γνωρίζουν αν ένα είδος απειλείται, σε ποια εποχή μπορεί να πωλείται και σε τι μέγεθος.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Δημήτρης Ζάννες λέει πως ένα απλό που θα μπορούσε να κάνει η πολιτεία για ενημέρωση των πολιτών είναι αυτό: «Στα σημεία πώλησης ψαριών θα μπορούσε να υπάρχει ένας πίνακας με τη φωτογραφία του κάθε ψαριού. Σε αυτόν θα εμφανιζόταν, επίσης, σε εκατοστά το επιτρεπόμενο μέγεθος πώλησης κάθε ψαριού. Ετσι θα γνωρίζει ο καταναλωτής αν είναι νόμιμο να πωλείται. Είναι κάτι που δεν έχει καθόλου κόστος αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται».