Αντιμέτωπη με βαρύ πρόστιμο βρίσκεται η φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline (GSK), η οποία κατηγορείται ότι προσπάθησε να αυξήσει τις τιμές των φαρμάκων και να τονώσει τις πωλήσεις της στην κινεζική αγορά μέσα από ένα παράνομο δίκτυο δωροδοκίας προσώπων και δημόσιων οργανισμών.

Οι κινεζικές Αρχές κατηγορούν συγκεκριμένα τη βρετανική εταιρεία ότι από το 2007, με τη βοήθεια 700 ταξιδιωτικών γραφείων, πρόσφερε μετρητά σε ιατρικούς συλλόγους και νοσοκομεία αλλά και «σεξουαλικές διευκολύνσεις» σε γιατρούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους με αντάλλαγμα την προώθηση των παρασκευασμάτων της.

Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερα ανώτερα στελέχη της κινεζικής θυγατρικής της GSK, ενώ ο επικεφαλής των ερευνών Γκάο Φενγκ ανακοίνωσε ότι το ποσό των δωροδοκιών ξεπερνά τα 3 δισ. γιουάν (374 εκατ. ευρώ). «Υπάρχει πάντα ένα μεγάλο αφεντικό στις εγκληματικές οργανώσεις και σε αυτή την περίπτωση είναι η GSK», είπε χαρακτηριστικά ο Φενγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η βρετανική εταιρεία με μια λιτή ανακοίνωση εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις κατηγορίες και δήλωσε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις κινέζικες Αρχές, παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκε μόλις πρόσφατα για τη διεξαγωγή της έρευνας και ότι η ίδια δεν είχε καμία ένδειξη για τις παράνομες συναλλαγές.

Η κινεζική αγορά αντιστοιχεί μόλις στο 3,5% των παγκόσμιων πωλήσεων της GSK. Ωστόσο η επιτυχία της σε αυτήν είναι εξέχουσας σημασίας αφού πολλές φαρμακοβιομηχανίες βασίζονται στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων που καταγράφουν λόγω κρίσης στις αγορές της Δύσης.