Τουλάχιστον 40 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 25 ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν την Πέμπτη στο Ιράκ, σε μια σειρά από επιθέσεις που είχαν ως στόχο σιίτες και φύλακες των πετρελαιαγωγών, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Η πιο αιματηρή επίθεση σημειώθηκε σε έναν δρόμο που συνδέει την Χαντίθα με το Μπαϊτζί, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων βορείως της Βαγδάτης. Οι άγνωστοι δράστες σκότωσαν τρεις στρατιώτες και 11 φύλακες του πετρελαιαγωγού που διασχίζει την περιοχή αυτή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Μάτζεντ Σάλαχ αλ Νεμράουι και τον γιατρό Όμαρ Άντελ.

Λίγα λεπτά μετά τη δύση του ηλίου ένας καμικάζι που οδηγούσε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε κοντά σε μια σκηνή όπου είχαν συγκεντρωθεί οι καλεσμένοι σε μια σιιτική κηδεία κοντά στη Μουκνταντίγια, 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Ένας δεύτερος καμικάζι, αυτή τη φορά πεζός, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος τη στιγμή που έφταναν τα σωστικά συνεργεία στον τόπο της τραγωδίας. Σύμφωνα με μια ιατρική πηγή, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν.

Στο Τικρίτ, 160 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν τρεις αστυνομικοί και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από εκρήξεις αυτοσχέδιων μηχανισμών.

Εξάλλου, στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου. Άλλοι τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων στη Χαλντία, κοντά στο Ραμάντι, και στη Φαλούτζα, στα δυτικά της χώρας. Δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους ενώ ένας τρίτος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς.

Στη Μοσούλη, στα βόρεια, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε έξω από το σπίτι του και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε θανάσιμα από έκρηξη βόμβας.

Στην πόλη Τουζ Χουρμάτου και στο Κιρκούκ σημειώθηκαν εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συνολικά 46 άνθρωποι.

Από τις αρχές του μήνα έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ περισσότεροι από 240 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο.