Εντολή για να επισπευσθεί κατά το δυνατόν η έκδοση πορίσματος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε ξεκαθάρισε μάλιστα ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό, μολονότι ο κ. Βεστερβέλε επανέλαβε τη γνωστή γερμανική θέση. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το θέμα των επανορθώσεων χαρακτηρίζεται εθνικό από ελληνικής πλευράς.

Στο θέμα των επανορθώσεων αλλά και του κατοχικού δανείου αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά. Ο κ. Μαριάς είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν το θέμα τέθηκε στον κ. Βεστερβέλε από τον κ. Βενιζέλο και αν πρόκειται να τεθεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της. Το αντίθετο μάλιστα. Η Ελλάδα θέτει το συγκεκριμένο θέμα σε διμερές επίπεδο. Το ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμένα, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, σε διμερή βάση, με ευθύ τρόπο, όπως αρμόζει μεταξύ εταίρων, φίλων και συμμάχων», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών. Και πρόσθεσε: «Η αρμοδιότητα του ζητήματος αυτού ανήκει στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας – και όχι στο υπουργείο Οικονομικών – και με αυτούς θα πρέπει να συνδιαλεχθούμε, να συζητήσουμε, και σε αυτούς το θέσαμε».