Στη σύλληψη δύο ατόμων που φέρονται να μετέχουν στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και να έχουν λάβει μέρος σε επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, στα πλαίσια του «σχεδίου Φοίνικας» της οργάνωσης προχώρησε χθες το βράδυ η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οι συλληφθέντες φέρονται να έχουν ανάμειξη στην αποστολή δέματος παγιδευμένου με εκρηκτικά σε πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, αλλά και στην ανατίναξη του αυτοκινήτου της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού και ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου στο Αργος.

Η Αστυνομία ουσιαστικά θεωρεί ότι οι Πυρήνες της Φωτιάς και η οργάνωση Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) είτε ταυτίζονται, είτε αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία: αυτό διότι λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση για τις δύο συλλήψεις, η FAI είχε αναλάβει με προκήρυξη που αναρτήθηκε στο σάιτ indymedia την ευθύνη για την αποστολή του τρομοδέματος σε πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Επί της θητείας του συγκεκριμένου αξιωματικού μάλιστα είχαν συλληφθεί οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για τους Πυρήνες της Φωτιάς.

Η επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη έγινε από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής από την Αθήνα. Ο ένας συνελήφθη στον δρόμο και ο δεύτερος στο διαμέρισμά του στη Σταυρούπολη, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα έως αργά χθες το βράδυ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες , οι συλληφθέντες είναι ηλικίας περίπου τριάντα ετών, ο ένας γνωστός αντιεξουσιαστής στη Θεσσαλονίκη.

Οι συλληφθέντες φέρονται να είναι οι αποστολείς του τρομοδέματος στον απόστρατο, σήμερα, ανώτατο αξιωματικό από τη Θεσσαλονίκη. Ως αποστολέας του δέματος εμφανιζόταν ο αδελφός του αξιωματικού (επίσης πρώην αστυνομικός), που όμως κατοικεί στην Αθήνα. Το δέμα δεν έφθασε στον παραλήπτη του, αφού στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής έπεσε στο πάτωμα, ανεφλέγη και ο υπάλληλος που το είδε ειδοποίησε την Αστυνομία και οι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν τον μηχανισμό. Ομως, δεν θα έφτανε ούτως ή άλλως στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, αφού η διεύθυνση στο πακέτο στα Πατήσια δεν ίσχυε, καθώς ο πρώην αξιωματικός είχε μετακομίσει από εξαετίας.

Η Ατυπη Αναρχική Ομοσπονδία, οργάνωση με δράση και στην Ιταλία, ανέλαβε χθες για πρώτη φορά επίθεση με τρομοδέμα, ενώ κατά το παρελθόν έχει αναλάβει την ευθύνη για άλλες επιθέσεις, με τρόπο δράσης που παρέπεμπε στο κοινό ποινικό έγκλημα, ενώ μαζικές αποστολές παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων έχουν κάνει οι Πυρήνες της Φωτιάς, αλλά και ο καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας: πρόκειται για τον φάκελο που σκότωσε τον αξιωματικό Γιώργο Βασιλάκη, ο οποίος υπηρετούσε στο γραφείο του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Στην προκήρυξη με την οποία ανέλαβε την ευθύνη χθες για το τρομοδέμα, η FAI εμφανίζεται να μετέχει στο «σχέδιο Φοίνικας» – το νέο αντάρτικο πόλης που έχουν κηρύξει οι Πυρήνες της Φωτιάς, και εξελίσσεται ως ένα σχέδιο επιθέσεων με εκδικητικό χαρακτήρα εναντίον προσώπων ή εκπροσώπων θεσμών που έχουν εμπλακεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην εξάρθρωση των Πυρήνων της Φωτιάς. Σ’ αυτή τη λογική, το κείμενο της προκήρυξης, αν και σύντομο, είναι γεμάτο απειλές εναντίον αστυνομικών, δικαστικών, σωφρονιστικών υπαλλήλων.