Την πλήρη εξίσωση από το 2016 των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς, την επαναφορά του χαρατσιού της ΔΕΗ ή του ΦΑΠ εντός του 2014 σε περίπτωση που ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, αλλά και την υποχρέωση του Δημοσίου να επιστρέφει στους δικαιούχους τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος εντός 90 ημερών προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο του νέου Μνημονίου στο οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με την τρόικα και το οποίο εξασφάλισαν κατά αποκλειστικότητα «ΤΑ ΝΕΑ».

Για τον νέο ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ,  αναφέρεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να ψηφίσει τον φόρο έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2013 (διαρθρωτικό ορόσημο) με στόχο την είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ το 2014. Οπως ξεκαθαρίζεται μάλιστα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να μειώσει σημαντικά ή να καταργήσει τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων θα πρέπει να εισπράξει 2,9 δισ. ευρώ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, δηλαδή 200 εκατ. ευρώ περισσότερα. Στο νέο Μνημόνιο αναφέρεται ότι εάν αποδειχθεί αδύνατον να εφαρμοστεί ο ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας το 2014 θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των απωλειών, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των ήδη νομοθετημένων μέτρων, κάτι που σημαίνει ότι το χαράτσι (ΕΕΤΑ) ή ο ΦΑΠ μπορεί να επανέλθουν εντός του επομένου έτους.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, «σε βάθος χρόνου» η κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει πλήρως τις αντικειμενικές τιμές ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Για τον σκοπό αυτόν τον Ιανουάριο του 2015 θα προσαρμόσει τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες στην αγορά ακινήτων. Τον Ιανουάριο του 2016 θα υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση.

Ακόμη, το νέο Μνημόνιο αναφέρεται στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και εφοπλιστών που θα εξασφαλίσει την καταβολή φόρου χωρητικότητας και ετήσια έσοδα 140 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2013-15, στη θεσμοθέτηση Τέλους Παραμονής και Πλόων στα σκάφη αναψυχής έως τα τέλη Αυγούστου του 2013, ώστε να ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2013.

Το Μνημόνιο αναφέρεται στη δέσμευση της κυβέρνησης να περιορίσει τη χρήση του αφορολόγητου αποθεματικού για τα κεφαλαιακά κέρδη από το 2015, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα το 2014 κατά 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τη φορολογική διοίκηση το νέο Μνημόνιο αναφέρει πως έως το τέλος Ιουλίου θα προσδιοριστεί το προσωπικό του ΣΔΟΕ που θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα καθοριστεί και η νέα οργανωτική δομή της ΓΓΔΕ. Επίσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα ολοκληρωθούν η πρόσληψη 186 εξωτερικών ελεγκτών και η πιστοποίηση 2.000 εσωτερικών ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών.