Η προσωρινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, την οποία στηρίζουν οι στρατιωτικοί της χώρας, πρότεινε χθες ένα χρονοδιάγραμμα έξι μηνών για την επιστροφή στη δημοκρατική τάξη και επέλεξε τον φιλελεύθερο οικονομολόγο Χαζέμ ελ Μπιμπλάουι ως μεταβατικό Πρωθυπουργό. Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι Αιγύπτιοι αλλά και η διεθνής κοινότητα για τις προθέσεις εκείνων που απομάκρυναν από την εξουσία τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, στον απόηχο μάλιστα της δολοφονίας από στρατιώτες περισσότερων από 50 ισλαμιστών διαδηλωτών.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο υπουργός Αμυνας και επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε: «Το μέλλον της χώρας είναι πολύ σημαντικό και δεν θα ανεχθούμε καμία καθυστέρηση ή παρενόχληση σε αυτή τη δύσκολη και περίπλοκη περίοδο». Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοινώθηκε ο νομπελίστας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, το ισλαμιστικό κόμμα όμως Αλ Νουρ ανακοίνωσε ότι ακόμη εξετάζει την πρόταση αυτή.

Πάντως, η Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα, χαρακτηρίζοντας παράνομες οποιεσδήποτε αποφάσεις της κυβέρνησης μετά την ανατροπή του νομίμως εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ο οποίος παραμένει κρατούμενος. Ανώτατος αξιωματούχος της Αδελφότητας αποκήρυξε την επιλογή του Μπιμπλάουι λέγοντας ότι «είναι πρόσωπο της παραδοσιακής αιγυπτιακής ελίτ».

«ΧΑΠΙ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ. Η ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος των έξι μηνών για τη διενέργεια νέων εκλογών έγινε καθώς οι δικαστικές Αρχές της Αιγύπτου ξεκίνησαν τις ανακρίσεις περίπου 650 υπόπτων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των σκληρών συγκρούσεων τη Δευτέρα. Ηταν το χειρότερο επεισόδιο βίας μετά τις διαδηλώσεις της Αραβικής Ανοιξης πριν από δυόμισι χρόνια που οδήγησαν στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Το χρονοδιάγραμμα της πολιτικής μετάβασης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον προσωρινό Πρόεδρο της χώρας Αντλι Μανσούρ, προβλέπει τη λεπτομερή επανεξέταση του νέου Συντάγματος της Αιγύπτου που ανεστάλη, την εκλογή νέου Κοινοβουλίου και νέου προέδρου έως τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η εσπευσμένη ανακοίνωση του σχεδίου έχει στόχο να καθησυχάσει τους επικριτές οι οποίοι έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την υλοποίηση των δημοκρατικών υποσχέσεων των στρατηγών που απομάκρυναν τον Μόρσι από την εξουσία. Θεωρείται κρίσιμη, επίσης, επειδή από αυτήν εξαρτάται το εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την αποστολή βοήθειας στην Αίγυπτο· εάν η κίνηση των στρατηγών χαρακτηριστεί «πραξικόπημα», τότε οι αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις θα χάσουν την ετήσια αμερικανική βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολαρίων.

«ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ». Αλλωστε γι’ αυτόν τον λόγο το σχόλιο της αμερικανικής κυβέρνησης υπήρξε άμεσο, χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα τη «δημιουργία αυτού του σχεδίου». Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον σχολίασε πάντως ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να απαντήσει με προσοχή στο σχέδιο για γρήγορες εκλογές καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι υποστηρίζει τη μία ή την άλλη πλευρά στην πολιτική κρίση της Αιγύπτου. Οι ΗΠΑ δεν καταδίκασαν την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία, ούτε συντάσσονται με το αίτημα της αποκατάστασής του στην προεδρία, γεγονός που έχει δημιουργήσει σε πολλούς Αιγύπτιους την πεποίθηση ότι σιωπηρά υποστηρίζουν τις εξελίξεις.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την προσωρινή κυβέρνηση, τόσο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και η Σαουδική Αραβία υποσχέθηκαν ότι θα στείλουν βοήθεια αρκετών δισεκατομμυρίων στην Αίγυπτο.