ΑΝ το ΠΑΣΟΚ στήριζε τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου… Σαν να λέμε αν η γιαγιά μου είχε καρούλια θα ήταν τρόλεϊ.

ΣΤΑ σοβαρά τώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, παίρνοντας θέση υπέρ του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, ή μάλλον τη ΝΕΡΙΤ, πέταξε την παραπάνω ατάκα με την προσθήκη «…όπως στηρίζει τώρα την κυβέρνηση Σαμαρά». Ωραία σπιναρισμένη τοποθέτηση που έρχεται να υπενθυμίσει ότι οι πασόκοι είναι οι μόνοι που ξέρουν, ή τέλος πάντων θυμούνται ακόμη, πώς να κάνουν πολιτική στα εσωκομματικά. Προτού πάμε στα σημειολογικά –σε ποιο ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ο Ανδρέας και πού το πάει –ας μείνουμε στον ανασχηματισμό που έγινε αφού η κρίση της ΕΡΤ οδήγησε εκτός κυβέρνησης τη ΔΗΜΑΡ. Στον ανασχηματισμό αυτόν ο Λοβέρδος δεν πήγε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Πηγές που είναι σε θέση να ξέρουν επιβεβαιώνουν ότι το όνομα του Ανδρέα πήγε κι ήρθε στις διαβουλεύσεις Βενιζέλου – Σαμαρά για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ήθελε. Του εξήγησαν όμως στο κόμμα ότι κάτι τέτοιο θα φαινόταν σαν συναλλαγή. Δηλαδή ο Λοβέρδος βρίσκει θέση στην κυβέρνηση ώστε να τακτοποιηθούν και τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ. Οπότε ο Βενιζέλος το πήρε πίσω γιατί δεν θεωρήθηκε ώριμο.

ΦΥΣΙΚΑ, τα πράγματα –όχι μόνο μεταξύ Βενιζέλου και Λοβέρδου, αλλά γενικώς –είναι μπερδεμένα. Ο δεύτερος, ας πούμε, ενδέχεται να συζητούσε το να μπει στην κυβέρνηση. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα τον ενδιέφερε να ξαναμπεί στο ΠΑΣΟΚ. Εκεί μπαίνει το ερώτημα ποιο ΠΑΣΟΚ εννοεί ο Ανδρέας λέγοντας ότι δεν στήριξε τις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν μπορεί να εννοεί τον Βενιζέλο γιατί, και να μην μπούμε στην περίοδο Παπανδρέου, μπορούμε να πούμε αυτός στήριξε φουλ την κυβέρνηση Παπαδήμου –ή όχι; Αρα ο Λοβέρδος εννοεί το όλον ΠΑΣΟΚ ή το άλλον όλον –ή κάπως έτσι –που έλεγε κάποτε ο Γιώργος Πασχαλίδης. Αλλά εκπροσωπείται αυτό το ΠΑΣΟΚ στο κόμμα ή στη Βουλή; Ο Παναγιωτακόπουλος –αν υποθέσουμε ότι μετρούσε –έφυγε. Παπουτσήδες και Σία τους πήρε η θάλασσα και διαφόρους άλλους τους πήρε η παλίρροια προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΡΑ; Αρα ο Λοβέρδος είναι σε φάση που αναζητεί πάλι αντίπαλο. Και μετά το ΔΝΤ τα έβαλε με το ΠΑΣΟΚ –λίγο σαν τον Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους, αφού είναι πολύ κομψός για τον ρόλο του Σάντσο Πάντσα. Καμιά φορά, βέβαια, οι αντιθέσεις αποσκοπούν στο να τονίσουν κάποια θέση. Ας πούμε, ο Λοβέρδος θέλει να θυμίσει ότι αυτός ήταν υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΡΤ την εποχή που αυτή επιχειρήθηκε με το νομοσχέδιο Μόσιαλου, επί κυβέρνησης Παπανδρέου. Και να υπενθυμίσει ότι αυτός ετάχθη υπέρ του νομοσχεδίου προτού πέσουν επάνω διάφοροι πασοκοπατέρες της ΕΡΤ –κάτι που θύμισε πιο κομψά ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης. Ο Λοβέρδος λοιπόν θέλει να προσκτηθεί ξανά τον ρόλο του μεταρρυθμιστή, και μάλιστα διαχρονικά. Γιατί; Διότι έχει τον νου του σε μια μελλοντική ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης που είναι ένα είδος κόκκινης μηλιάς της Κεντροαριστεράς. Κοινώς, πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα ‘ναι…