Η διαπραγμάτευση έφερε και αυτή τη φορά έναν ακόμη φόρο. Για την ακρίβεια, την πρόωρη εφαρμογή του φόρου πολυτελείας, ο οποίος επρόκειτο να ισχύσει από το 2014. Η τελική συμφωνία, μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της περασμένης εβδομάδας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ανατραπεί σήμερα την τελευταία στιγμή στις Βρυξέλλες, προβλέπει τα εξής:

Διαθεσιμότητα για 12.500 υπαλλήλους του Δημοσίου σε δύο φάσεις: στο τέλος Ιουλίου και στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο ωστόσο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να παρουσιάσει στην τρόικα επιπλέον 12.500 ονοματεπώνυμα δημοσίων υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς έως το τέλος του χρόνου.

Πρόωρη επιβολή του φόρου πολυτελείας σε σκάφη, σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και σε πισίνες από εφέτος, αντί του 2014 που είχε σχεδιασθεί αρχικώς. Αυτή είναι μέρος του τιμήματος που δέχθηκε να καταβάλει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να κλείσει το «δημοσιονομικό κενό» και να μην τεθεί σε κίνδυνο η δόση. Ετσι, οι ιδιοκτήτες σκαφών, αλλά και Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.εκ., καθώς και όσοι διαθέτουν πισίνες θα βάλουν άμεσα το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φόρο, ο οποίος υπολογίζεται να αποδίδει 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ο φόρος θα επιβληθεί από 1/7 ή από 1.8.2013. Το μέτρο θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Δεν επιβάλλεται εισφορά 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών υπέρ ΟΑΕΕ. Στη θέση της θα καταργηθούν εξαιρέσεις και ευνοϊκά καθεστώτα που υπήρχαν έως τώρα και στερούσαν πόρους από τον ΟΑΕΕ, όπως π.χ. των επιχειρήσεων σε περιοχές της χώρας με μικρό πληθυσμό οι οποίες πλήρωναν ΟΓΑ.

Δεν μειώνονται οι συντάξεις των απόστρατων αξιωματικών (κάτι που κοστίζει 250 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό). Το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει (κατά 100 εκατ. ευρώ) με περικοπές εξοπλιστικών προγραμμάτων. Oι συντάξεις θα εξακολουθήσουν να καταβάλλονται με βάση το παλαιό μισθολόγιο, ενώ δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω ούτε οι μισθοί των εν ενεργεία αξιωματικών, όπως δήλωσε χθες υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

Για την αντιμετώπιση της μαύρης τρύπας του ΕΟΠΥΥ, στην οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό κενό του 2013 (1 δισ. ευρώ) θα εφαρμοστούν μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, με κυριότερο το λεγόμενο «claw back», δηλαδή το κούρεμα των υπερβάσεων των δαπανών που έχουν εγκριθεί από το Δημόσιο για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Εως τις 15 Ιουλίου πρέπει να πωληθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank.

Αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της ΕΛΒΟ και της ΕΑΒ. Οι δημόσιες αυτές επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας απασχολούν περίπου 2.400 εργαζομένους, κάποιοι από τους οποίους ενδέχεται να βρεθούν στην έξοδο μετά τη συγχώνευση των τριών αυτών βιομηχανιών του κλάδου.

Ο φόρος ακινήτων θα πληρωθεί εφέτος κανονικά σε πέντε δόσεις, με τις δύο τελευταίες το 2014, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα επιβληθεί ο νέος φόρος που θα θεσμοθετηθεί με νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο. Θα φορολογηθεί και η αγροτική γη, ενώ η πληρωμή του φόρου θα μπορεί να γίνεται μέσω των εφοριών και όχι της ΔΕΗ –αν και δεν αποκλείεται να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής και μέσω της ΔΕΗ για όσους το επιθυμούν.