Μάχη με την αντοχή των δραπετών στα περάσματα των εμπόρων ναρκωτικών της ελληνοαλβανικής μεθορίου έδιναν για ένα ακόμη εικοσιτετράωρο οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούν τα ίχνη του Μάριαν Κόλα και του Ιλίρ Κούπα. Οι επικίνδυνοι δραπέτες των φυλακών Τρικάλων βλέπουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα το αλβανικό έδαφος να απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα, ωστόσο ο ασφυκτικός κλοιός της Αστυνομίας εξακολουθούσε έως αργά χθες τη νύχτα να τους κρατά στα βουνά της Ηπείρου.

Το επίκεντρο των αστυνομικών ερευνών εντοπιζόταν χθες στην ελληνοαλβανική μεθόριο στη Θεσπρωτία, από τη Σαγιάδα έως τη Μουργκάνα, ανάμεσα στα βουνά του Τσαμαντά και του Σουλίου. Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον επιθεωρητή Βόρειας Ελλάδας αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον επιθεωρητή Ηπείρου ταξίαρχο Κώστα Τρομπούκη, να μην περάσουν τα σύνορα οι διαβόητοι κακοποιοί που πιθανότατα κινούνται πεζή, στήθηκαν μπλόκα σε ακτίνα δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ ελέγχθηκαν έως και περάσματα που χρησιμοποιούν οι διακινητές ναρκωτικών της μεθορίου.

Η καταδίωξη. Η εκτίμηση ότι οι δραπέτες κινούνται με τα πόδια στηρίζεται στο ότι δεν έχει δηλωθεί κλοπή μεταφορικού μέσου, οπότε το στοιχείο αυτό ενισχύει τις προσδοκίες των επικεφαλής της τεράστιας επιχείρησης καταδίωξης να εξαντληθούν οι δραπέτες και να εντοπιστούν τελικά.

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΚΑΜ και των ΟΠΚΕ, με τη συνδρομή δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. από Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Γιάννινα και Θεσσαλονίκη, κλιμάκιο ειδικών αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και βατραχάνθρωποι του Σώματος, καθώς και δύο ελικόπτερα από αέρος «χτένιζαν» όλο το Σαββατοκύριακο την ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς και των Φιλιατών, και με ηλεκτρονικά μέσα.

Στη μάχη μπήκαν και οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών στην Ηπειρο, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τους συναδέλφους τους τα περάσματα, αφού εκεί έχουν συλλάβει πολλές φορές μεταφορείς-εμπόρους ναρκωτικών προς την Ελλάδα.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου θερμική κάμερα εντόπισε δύο άτομα να κινούνται σε δύσβατη περιοχή στο Κάτω Ζάλογγο, κοντά σε παραπόταμο του Καλαμά, σύντομα ωστόσο τα ίχνη τους χάθηκαν σε χαράδρα. Οπως εκτιμάται, επρόκειτο για τον Κόλα και τον Κούπα.

Εως χθες το βράδυ τα μοναδικά σημάδια των δραπετών ήταν ένα αυτοκίνητο και ένα δίκυκλο που χρησιμοποίησαν σε προηγούμενα περάσματά τους, κατά τη διαφυγή τους από τη Δυτική Ελλάδα προς την Ηπειρο.

Στην πρώτη περίπτωση, το Σάββατο εντοπίστηκε στη Θεσπρωτία, στην περιοχή Προσήνη Σουλίου, το μηχανάκι που ο Μάριαν Κόλα και ο Ιλίρ Κούπα φέρονται να είχαν κλέψει τα ξημερώματα της Παρασκευής από το χωριό Γλυκή.

Στη δεύτερη, αστυνομικοί βρήκαν στον Δρυμώνα Θέρμου στην Αιτωλοακαρνανία εγκαταλειμμένο σε δασική περιοχή το αυτοκίνητο που οι δραπέτες είχαν κλέψει από την Περδικόβρυση Ναυπακτίας. Ο ιδιοκτήτης του απουσίαζε στην Αθήνα και η κλοπή δεν είχε γίνει αμέσως αντιληπτή.