Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας εξασφάλιζε χρηματοδότηση παράνομα παίρνοντας μίζες επί τουλάχιστον 20 χρόνια, παραδέχθηκε ο πρώην ταμίας του Λουίς Μπάρθενας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Μπάρθενας παραμένει προφυλακισμένος χωρίς την δυνατότητα αποφυλάκισής του με περιοριστικούς όρους και την καταβολή χρηματικής εγγύησης αφού οι αρχές τον θεωρούν ύποπτο φυγής, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει την έρευνά του σε βάρος του για απάτη και κερδοσκοπία.

Ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος θεωρείται το πρόσωπο-κλειδί σε δύο μείζονες υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες έχουν πλήξει την αξιοπιστία του κυβερνώντος κόμματος.

Τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν συνθλίψει την εμπιστοσύνη προς τα δύο κυβερνητικά κόμματα της Ισπανίας κι έχουν εξοργίσει τους Ισπανούς πολίτες, που υφίστανται τις συνέπειες μιας μακράς ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων των φόρων.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπάρθενας στον αρχισυντάκτη της Ελ Μούντο Πέδρο Ραμίρεθ, μερικές ημέρες πριν μεταχθεί σε φυλακή της Μαδρίτης, παραδέχθηκε ότι ο Λαϊκό Κόμμα λάμβανε μίζες από μεγιστάνες των κατασκευών σε αντάλλαγμα για κρατικές συμβάσεις στις επαρχίες όπου κυβερνούσε το κόμμα.

Ο δημοσιογράφος της Ελ Μούντο Εδουάρδο Ίνδα απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση γιατί η εφημερίδα καθυστέρησε τόσο να δημοσιεύσει την συνέντευξη ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό La Sexta αργά χθες βράδυ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπάρθενας, ο δικηγόρος Αλφόνσο Τραγέρο, δεν ήταν διαθέσιμος για δηλώσεις σήμερα. Μια εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνέντευξη αυτή.

Ο Μπάρθενας κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, φορολογική απάτη και άλλα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος καθώς συνεχίζεται η έρευνα για ένα δίκτυο επιχειρηματιών που φέρονται να συνεισέφεραν χρήματα και να οργάνωναν προεκλογικές εκστρατείας με αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις.

Η άλλη υπόθεση που αντιμετωπίζει σχετίζεται με την διεύθυνση ενός μυστικού ταμείου του Λαϊκού Κόμματος που λάμβανε δωρεές από επιχειρηματίες και τις διένειμε σε κορυφαία στελέχη του κόμματος σε μετρητά.

Τον Ιανουάριο φέτος η εφημερίδα El País είχε δημοσιεύσει αποσπάσματα από τους χειρόγραφους λογαριασμούς που τηρούνταν επί δύο δεκαετίες και πιστεύεται ότι κατέγραφαν τις εισροές και εκροές ρευστού του μυστικού αυτού ταμείου.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα, ο Μπάρθενας αποκαλύπτει ότι τα έγγραφα αυτά είναι αυθεντικά και αποτελούν μόνον ένα κλάσμα των εγγράφων τα οποία έχει στην διάθεσή του και περιέχουν λεπτομερειακές πληροφορίες για την παράνομη χρηματοδότηση του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Μπάρθενας, ο οποίος ως σήμερα υποστήριζε ότι τα έγγραφα δεν ήταν ιδιόχειρα, είπε πως ψευδόταν σε ένδειξη πίστης προς τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, ανέφερε η Ελ Μούντο.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι, ο πρώην πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τα άλλα κορυφαία στελέχη του Λαϊκού Κόμματος τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στα ιδιόχειρα σημειώματα έχουν διαψεύσει επανειλημμένα ότι λάμβαναν παράνομες πληρωμές.

Ο δικαστής που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας Πάμπλο Ρουθ είπε ότι όταν διέταξε την προφυλάκιση του πρώην ταμία του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος εργάστηκε για αυτό σχεδόν επί τρεις δεκαετίες, το έπραξε διότι εκείνος δεν εξήγησε την προέλευση των 48 εκατ. ευρώ που έχει αποταμιεύσει σε λογαριασμούς τραπεζών της Ελβετίας.

Ο Μπάρθενας υποστήριξε στη συνέντευξή του στην Ελ Μούντο πως τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει σε αυτούς τους λογαριασμούς έχουν προέλθει από εντελώς νόμιμη δραστηριότητα και δεν έχουν καμιά σχέση με το Λαϊκό Κόμμα. Είπε ότι είναι τα κέρδη του από επενδύσεις στο χρηματιστήριο και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Λαϊκού Κόμμα έχει κατακρημνιστεί στο 23% από 45% την περίοδο των εκλογών του Νοεμβρίου του 2011, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα Ελ Παΐς.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας όμως αποτυγχάνει να κεφαλαιοποιήσει τη ραγδαία μειούμενη δημοτικότητα του Λαϊκού Κόμματος, με μόλις το 21,6% όσων ερωτήθηκαν να δηλώνουν πως θα ψήφιζαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.