Στους 17 ανήλθαν οι νεκροί την Παρασκευή στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο ανάμεσα στους υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι με τις δυνάμεις Ασφαλείας αλλά και αντιπάλων του.

Την πληροφορία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Αργά το βράδυ της Παρασκευής στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν στο κέντρο του Καΐρου για να αποτραπεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των οπαδών του Μόρσι και των αντιπάλων τους κοντά στην πλατεία Ταχρίρ.

Τουλάχιστον τρεις ήταν οι νεκροί και 69 οι τραυματίες από πυρά του αιγυπτιακού στρατού κατά μουσουλμάνων διαδηλωτών που έκαναν πορεία προς το κτίριο της Προεδρικής Φρουράς το απόγευμα της Παρασκευής, ζητώντας την επιστροφή του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι στην προεδρία.

Λίγο αργότερα, άγνωστος πυροβόλησε και σκότωσε δύο αιγύπτιους αστυνομικούς οι οποίοι φρουρούσαν ένα κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Αλ Αρίς.

Την είδηση των θανάτων των διαδηλωτών μεταδίδουν, μεταξύ άλλων μέσων ενημέρωσης, το BBC, το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αρνήθηκε ότι ο αιγυπτιακός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μόνο άσφαιρα πυρά και δακρυγόνα για να απωθήσουν τους διαδηλωτές κοντά στον χώρο της προεδρίας της Αιγύπτου.

Ωστόσο, ο ανταποκριτής του BBC που βρίσκεται στο σημείο μετέδωσε ότι είδε με τα μάτια του στρατιώτες να ανοίγουν πυρ εναντίον διαδηλωτών.

Δεν είναι σαφές εάν στο σημείο αυτό επιχειρούσαν άλλες υπηρεσίες ασφαλείας.

Χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από την οποία προέρχεται πολιτικά ο καθαιρεθείς Πρόεδρος, κατέβηκαν στους δρόμους και «κατασκήνωσαν» έξω από το ισλαμικό τέμενος Ραμπάα Αλ Ανταουίγια, αποκαλώντας την Παρασκευή «Ημέρα Απόρριψης» της αποπομπής του ισλαμιστή Προέδρου.

Παρά το μήνυμα ενότητας του νέου Προέδρου, και ενώ αντιπολιτευόμενες οργανώσεις καταγγέλλουν κατασταλτικά μέτρα κατά των ισλαμιστών, η κατάσταση στη χώρα είναι τεταμένη.

Περίπου 2.000 άτομα προσπάθησαν την Παρασκευή να πραγματοποιήσουν πορεία προς το στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς όπου κρατείται ο Μόρσι.

Αρματα μάχης και στρατιωτικό προσωπικό αναπτύχθηκαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο Μανσούρ διέλυσε την Ανω Βουλή

Εν τω μεταξύ, ο μεταβατικός αρχηγός της Αιγύπτου, ο οποίος διορίστηκε στον θώκο αφού ο στρατός ανέτρεψε τον εκλεγμένο ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, διέλυσε την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.

Η κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου μετέδωσε επίσης πως ο Αντλι Μανσούρ, ο τέως επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου που ορκίστηκε αρχηγός του κράτους την Πέμπτη, διόρισε τον Μοχάμεντ Αχμεντ Φαρίντ ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Φαρίντ αντικαθιστά τον Μοχάμεντ Ραάφατ Σεχάτα, έναν αξιωματούχο διορισμένο από τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μανσούρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: «Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια»

Οι υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους «κατά εκατομμύρια» ως την αποκατάστασή του στην εξουσία, δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντίε.

«Θα παραμείνουμε στους δρόμους κατά εκατομμύρια έως ότου επαναφέρουμε με θρίαμβο τον εκλεγμένο πρόεδρό μας», είπε ο Μπαντίε σε συγκέντρωση ισλαμιστών, σημειώνοντας ότι «το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει ισχύ».

Ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων σημείωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία παραχώρηση όσον αφορά στην αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία καθώς «στην αντίθετη περίπτωση θα δώσουμε την ζωή μας».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν διαψεύσει λίγο νωρίτερα την σύλληψη του Μπαντίε, την οποία είχαν ανακοινώσει την Πέμπτη οι υπηρεσίες ασφαλείας.