Η αυλαία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής για τη λίστα Λαγκάρντ έπεσε χθες με τον ίδιο επεισοδιακό και ακραίο τρόπο που άνοιξε: ύβρεις και φωνές ακούγονταν από την αίθουσα του πρώτου ορόφου της συνεδρίασης μέχρι το ισόγειο της Βουλής, αλληλοκατηγορίες εκτοξεύονταν μεταξύ των μελών, ενώ σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής προχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας ωστόσο, που ψηφίστηκε με 7 ψήφους «υπέρ» (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΔΗΜΑΡ) έναντι 6 «κατά» και κατατέθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ανοίγει τον δρόμο για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα –νόθευση εγγράφου και απιστία στην υπηρεσία –καθώς και για ένα πλημμέλημα, παράβαση καθήκοντος. Υστερα από αυτές τις εξελίξεις πάντως, «τίτλοι τέλους» στην πρόταση παραπομπής του κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να πέσουν την ερχόμενη Τρίτη (8 Ιουλίου) ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα, με τη διεξαγωγή της συζήτησης και μυστικής ψηφοφορίας επί του πορίσματος της πλειοψηφίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο επίκεντρο της χθεσινής αντιπαράθεσης βρέθηκε ωστόσο η διαδικασία που ακολούθησε κατά τη συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, επιλέγοντας να μην παρουσιάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά να ζητήσει από τα μέλη να ψηφίσουν ουσιαστικά επί αγνώστου κειμένου. Το γεγονός εξόργισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σ. Κοντονή, καθώς και τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Βασίλη Καπερνάρο, οι οποίοι λίγο αργότερα προχώρησαν σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, υποστηρίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν το κείμενο της πλειοψηφίας να μην μπαίνει σε διαβούλευση».

Ενδεικτικοί της έντασης είναι οι διάλογοι που ακολούθησαν τόσο εντός των κλειστών θυρών της αίθουσας όσο και στους διαδρόμους της Βουλής. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε μάλιστα τη διαδικασία, λέγοντας: «Το κάνετε επίτηδες. Εμείς θα απευθυνθούμε ξανά στον Πρόεδρο της Βουλής». «Να πάτε στον Αρχιεπίσκοπο!» της απάντησε ο κ. Μαρκογιαννάκης, για να εισπράξει το αιχμηρό σχόλιο της κ. Κωνσταντοπούλου «για τις σχέσεις με την Εκκλησία, να απευθυνθείτε αλλού. Οχι σε μένα!».

Σε κάποιο σημείο της εκρηκτικής αντιπαράθεσης, ο κ. Μαρκογιαννάκης εξερράγη: «Να μη χτυπάτε τα χέρια σας, κυρία Κωνσταντοπούλου. Στο σπίτι σας μπορείτε να τα χτυπάτε όσο θέλετε». Συνέχεια στο σχόλιο του κ. Μαρκογιαννάκη έδωσε η ίδια η βουλευτής: «Εσείς να χτυπάτε το κεφάλι σας, όπως έχετε συνηθίσει».

Λίγο αργότερα πάντως ο κ. Τσαβδαρίδης απευθύνθηκε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο υποτιμητικά, προτείνοντάς της: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, ασχοληθείτε με την ανυπαρξία σας, εντάξει; Μην ασχολείστε μαζί μου. Ασχοληθείτε με την ανυπαρξία σας γιατί μάλλον δεν συνεισφέρατε τίποτα σε αυτήν την Επιτροπή».

Καβγάδες. Οταν η πόρτα της Επιτροπής άνοιξε, τραγελαφικές σκηνές εκτυλίχθηκαν εντός του Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν φωνάζοντας πως «ούτε επί χούντας δεν συνέβαιναν αυτά» και κατηγορώντας ως «επίορκο» τον κ. Μαρκογιαννάκη. Μάλιστα, όταν η κ. Κωνσταντοπούλου είδε την υπάλληλο της Βουλής που μετέφερε το πόρισμα, της ζήτησε επίμονα να της το δώσει προκειμένου να δει τις υπογραφές των βουλευτών. «Είσαι νούμερο, τώρα απειλείς και τους υπαλλήλους της Βουλής;» τής φώναξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, για να λάβει την απάντηση του κ. Δρίτσα ότι «η Επιτροπή δεν είναι δικό σας παραμάγαζο».

Εβγαλε λάδι… τη χούντα

Αίσθηση προκάλεσε το σχόλιο του Β. Καπερνάρου των ΑΝΕΛ, ο οποίος κατηγορώντας το προεδρείο της Επιτροπής για τη διαδικασία που ακολούθησε, σχολίασε: «Η χούντα τουλάχιστον σεβόταν τον εαυτό της και δεν τα έκανε τόσο προκλητικά»