Δεν είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει δίκιο όταν δηλώνει ότι η Ελλάδα θα είχε γίνει Αίγυπτος αν είχε χρεοκοπήσει.

Διότι αυτό που οδηγεί σήμερα την Αίγυπτο στο χάος δεν είναι η οικονομική χρεοκοπία.

Είναι η πολιτική αποσταθεροποίηση μιας χώρας που δεν έχει εκπαιδευθεί στη δημοκρατική πρακτική την οποία κατέκτησε πριν από δύο χρόνια.

Στην Ελλάδα ο δρόμος ήταν διαφορετικός.

Η χρεοκοπία του 2010 ήταν εκείνη που οδήγησε στην αποσταθεροποίηση του 2011-2012. Το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα απεδείχθη ανεπαρκές όχι μόνο να προβλέψει ή να αποτρέψει την κρίση, αλλά και να τη διαχειριστεί.

Σχεδόν φυσιολογικά, λοιπόν, άφησε πολιτικό χώρο στις φυγόκεντρες ακραίες δυνάμεις που οικειοποιήθηκαν τη χρεοκοπία για να ενισχύσουν την παρουσία τους. Η αποσταθεροποίηση ήταν το αποτέλεσμα, όχι η αιτία.

Οπως ήταν λογικό, λοιπόν, όταν η προσπάθεια εκτροπής της χώρας απετράπη στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, η σταθερότητα ήταν το βασικό ζητούμενο που ετέθη στον νέο κοινοβουλευτικό συσχετισμό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δεξιές και οι αριστερές δυνάμεις της εκτροπής στην αποσταθεροποίηση ποντάρουν όχι στην χρεοκοπία. Η χρεοκοπία τούς είναι σχεδόν αδιάφορη.

Αντιθέτως, φλυαρούν ακατάπαυστα για «χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα» ή «διεφθαρμένα κόμματα» ή «τις εκλογές που έρχονται» ή «την κυβέρνηση που κλυδωνίζεται» ή «την πλειοψηφία που έχει μετρημένες ημέρες».

Η «ανατροπή της κυβέρνησης» αποτελεί τον σχεδόν απροκάλυπτο στόχο της αντιπολίτευσης. Ακόμη και όταν γνωρίζουν ότι έτσι ανοίγει η πόρτα του φρενοκομείου.

Ούτε είναι τυχαίο επίσης ότι η πίεση των δυνάμεων της εκτροπής δεν εκδηλώνεται τόσο στη ΝΔ όσο στα ενδιάμεσα κόμματα –τα οποία κατηγορούνται περίπου όχι για τη δράση τους αλλά για τις παρέες τους…

Η ΔΗΜΑΡ υπέκυψε ήδη στην πίεση ενώ και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν αφελείς που νομίζουν ότι το πρόβλημά τους είναι ο Σαμαράς ή ο Βορίδης και όχι η πολιτική αποσταθεροποίηση.

Ολα αυτά αποτελούν ίσως κοινό τόπο. Θα προτιμούσα όμως να τα απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών καταρχήν στην τρόικα.

Προ ημερών, ο υπουργός Βιομηχανικής Ανασυγκρότησης της Γαλλίας κατηγόρησε την Κομισιόν και τον Μπαρόζο ότι αποτελούν «το καύσιμο» της Ακρας Δεξιάς –χωρίς, μάλιστα, να ανακληθεί στην τάξη από τον Φρανσουά Ολάντ…

Τον ίδιο ακριβώς ρόλο παίζει σε εμάς η τρόικα.

Προσφέρει το καύσιμο του δεξιού και του αριστερού εξτρεμισμού. Και αποτελεί τον βασικό μοχλό της πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ως εκ τούτου, η σωστή διατύπωση της σκέψης του υπουργού Οικονομικών θα ήταν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει σίγουρα να γίνει Αίγυπτος όσο η τρόικα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να το καταφέρει.