ΞΕΡΕΙΣ ότι ένα κόμμα είναι σε καλό δρόμο όταν οι άνθρωποι του αρχηγού δεν αξίζουν γιατί είναι δικοί του αλλά από μόνοι τους! Και παρότι δύσκολα μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σε καλό δρόμο –για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν πια βατές οδοί στην πολιτική –είναι αλήθεια ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανήκει στην κατηγορία ανθρώπου του αρχηγού που στέκεται από μόνος του.

ΜΕΤΑΞΥ των διαφόρων φράσεων που έχουν κατά καιρούς αποδοθεί στον Κώστα Λαλιώτη είναι ότι το 2000 δεν θα είχε καν κλείσει τα 50. Ε, και ο Κωνσταντινόπουλος Αρκάς είναι –και μάλιστα βουλευτής Αρκαδίας από το 2009 –και δεν έχει κλείσει ακόμη τα 40. Εντάξει –οι παραλληλισμοί σταματούν εκεί. Ο νέος εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει τελευταία φορά με τον Λαλιώτη πριν από καμιά δεκαριά ημέρες. Και είναι σε φάση που ψάχνει να βρει ισορροπία ανάμεσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για δίλημμα που θα το βρίσκουν μπροστά τους διαρκώς οι πασόκοι. Ας πούμε χθες το πρωί, στην προετοιμασία για το πολιτικό πρόγραμμα της ημέρας, προέκυψε ένα θεματάκι. Την τρόικα ο Βενιζέλος πού θα τη δεχόταν χθες βράδυ; Στην αντιπροεδρία –όπως ψιλοήθελε ο ίδιος; Ή στο ΠΑΣΟΚ, όπως επέμεναν τα στελέχη του; Ορισμένα στελέχη θα συναντούσαν μάλιστα τους Τόμσεν και Σία μαζί με τον Βαγγέλη. Τελικώς επελέγησαν τα γραφεία του κόμματος, κάτι που ζητούσε και ο Κωνσταντινόπουλος.

ΤΟ ενδιαφέρον είναι ότι το ίδιο δίλημμα θα μπορούσε να το προβάλει ο Οδυσσέας και στον εαυτό του. Είναι εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ; Ή μήπως πρέπει να είναι και λίγο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Είναι βέβαιο ότι μέχρι στιγμής δεν το έχει σκεφτεί. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ θα έκανε μάλλον λάθος αν ακολουθούσε τη ΔΗΜΑΡ στον ολισθηρό δρόμο τού να κάνει κριτική σε κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει. Η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι και επιτυχία του ΠΑΣΟΚ. Σωστά; Το στομάχι των πασόκων δεν ανταποκρίνεται εντελώς θετικά. Φοβούνται ότι αν το πρόγραμμα βγει θα πάρει τα θετικά ο Αντώνης Σαμαράς και ο εταίρος του στην κυβέρνηση θα αποδειχθεί παράνυμφος. Αν τραβήξει κανείς τη λογική αυτή στα άκρα, τότε το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι μπροστά από την κυβέρνηση. Να ζητάει πιο πολλά, πιο γρήγορα. Πώς να το κάνει όμως, όταν ο Βορίδης τα βάζει με τον Αντρέα και το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει ημερίδα για τον Ανδρέα στις 3 Σεπτεμβρίου;

ΦΥΣΙΚΑ, κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα. Οπως και ο Οδυσσέας δεν είδε ποτέ στον καθρέφτη του τον Σίμο Κεδίκογλου –έστω κι αν φλερτάρισε με το χαρτοφυλάκιο υφυπουργού ΕΡΤ. Ο Κωνσταντινόπουλος έχει στα θετικά του τη φρεσκάδα, τον δυναμισμό, αλλά, κυρίως, μια εμπροσθοβαρή αντίληψη για την πολιτική. Με άλλα λόγια έχει μέλλον –όπως και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, κακά τα ψέματα, το κατεξοχήν κόμμα εξουσίας της Μεταπολίτευσης μπορεί να έχει ένδοξο παρελθόν, αλλά παρόν δεν διαθέτει.