Τη «μάχη του Αχέροντα ποταμού» έδιναν έως αργά χθες τη νύχτα εκατοντάδες αστυνομικοί για να καταφέρουν να μπλοκάρουν τους πάνοπλους και επικίνδυνους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων πριν εκείνοι περάσουν στο αλβανικό έδαφος, που όπως όλα έδειχναν χθες ήταν ο στόχος τους. Ο μεγάλος φόβος της Αστυνομίας ήταν το ενδεχόμενο ακραίων αντιδράσεων από τους φυγάδες εναντίον τόσο των δικών της δυνάμεων όσο και εναντίον πολιτών, αφού ο ασφυκτικός κλοιός γύρω τους και η κατάληξη των άλλων δύο της αρχικής τους ομάδας εκτιμάτο ότι λειτουργούσαν ως «απασφαλισμένη περόνη σε χειροβομβίδα».

Οι δραπέτες, στο τελευταίο σημείο που είχαν εντοπιστεί χθες ίχνη τους, τη Γλυκή Θεσπρωτίας, απείχαν από την ελληνοαλβανική μεθόριο λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο. Αυτό έκανε την προσπάθειά τους ακόμη πιο λυσσαλέα για να καταφέρουν να σπάσουν τα αστυνομικά μπλόκα, αλλά ταυτόχρονα τους έκανε πιο επιρρεπείς σε λάθη. Αυτό επιδίωκε να προβλέψει και κυρίως να εκμεταλλευθεί η Αστυνομία. Μάλιστα οι επικεφαλής της τεράστιας επιχείρησης, στην οποία μετείχαν εκατοντάδες αστυνομικοί από την Ηπειρο, τη Στερεά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άνδρες της ΕΚΑΜ από την Αθήνα, εκτιμούσαν ότι το πρώτο λάθος είχε γίνει ήδη χθες τα ξημερώματα. Υπό την ασφυκτική πίεση, οι δραπέτες βγήκαν από την κρυψώνα τους και επιχείρησαν να μικρύνουν την απόσταση που τους χώριζε από τα σύνορα. Αναζήτησαν νέο μέσο διαφυγής και περίπου στις 2 τα ξημερώματα χθες έκλεψαν από την Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας ένα Nissan Navara –ένα «δυνατό» αγροτικό αυτοκίνητο –με το οποίο κατευθύνθηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την Ηπειρο. Η κλοπή του αυτοκινήτου έγινε γρήγορα αντιληπτή και τα μπλόκα ενισχύθηκαν.

Πόλεμος στο μπλόκο. Στον κόμβο Αγγέλη, έξω από την Αρτα, οι δραπέτες συναντήθηκαν για άλλη μια φορά με αστυνομικούς. Επεσαν σε μπλόκο που είχαν στήσει συνοριακοί φύλακες και όταν εκείνοι έκαναν το σήμα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, οι δραπέτες έδειξαν για ακόμη μία φορά πόσο αποφασισμένοι είναι.

Το κόκκινο αυτοκίνητο πέρασε σαν σφαίρα από το μπλόκο και από την πίσω θέση του ένας από τους τρεις κακοποιούς άνοιξε πυρ με το Καλάσνικοφ. Επεσαν τουλάχιστον δέκα πυροβολισμοί και έτσι οι δραπέτες εξασφάλισαν την οδό της διαφυγής τους, αφού έσκασαν τα λάστιχα του περιπολικού και πλέον δεν μπορούσε να γίνει άμεσα καταδίωξη.

Οι δραπέτες κατευθύνθηκαν στη Φιλιππιάδα και το πρώτο τους μέλημα ήταν να θολώσουν τα ίχνη τους, αλλάζοντας μεταφορικό μέσο. Εγκατέλειψαν το κλεμμένο Navara και το αντικατέστησαν με ένα Ford Escord που έκλεψαν από την ίδια περιοχή. Μερικά χιλιόμετρα παρακάτω, συνεχίζοντας την προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν τις έρευνες, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν και το δεύτερο αυτοκίνητο, στην περιοχή Γλυκή Θεσπρωτίας. Εκεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, η ομάδα των τριών (χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται μαζί τους να βρισκόταν και τέταρτο άτομο, άγνωστο στις Αρχές) χωρίστηκαν και πάλι, καθώς από την ίδια περιοχή έκλεψαν για τη διαφυγή τους μία μοτοσικλέτα.

Λόγω της σοβαρότητας της επιχείρησης στην περιοχή έσπευσε ο αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας Δημήτρης Τσακνάκης, ενώ οι έρευνες απλώνονταν στην ευρύτερη περιοχή του Αχέροντα στη Θεσπρωτία, αλλά και στη δύσβατη περιοχή της Λάκκας Σουλίου.

Επιχείρηση – μαμούθ

Στις κακοτράχαλες περιοχές της ορεινής Ναυπακτίας, στα όρια Αιτωλοακαρνανίας – Ευρυτανίας, στη Θεσπρωτία ακολουθούν τους επικίνδυνους δραπέτες δεκάδες άνδρες της ΕΚΑΜ, από τις 17 Ιουνίου, όταν δολοφονήθηκε ο 37χρονος υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος στο Δίστομο. Από εκείνη την ημέρα βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους, κινούμενοι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Αντίστοιχα, μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις – ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη διμοιρίες των ΜΑΤ – αλλά και δέκα άνδρες των ειδικών δυνάμεων (βατραχάνθρωποι) του Λιμενικού εργάζονταν σε εικοσιτετράωρη βάση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Μαριάν Κόλα και της «παρέας» του.