«Δουλέψαμε σκληρά για έναν ολόκληρο χρόνο και ειδικά το τελευταίο διάστημα μέρα – νύχτα, χωρίς αργίες και Σαββατοκύριακα. Ομως το αποτέλεσμα μάς δικαίωσε».

Ο Κώστας Τσουράπας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Pandora του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ εργάστηκαν ατέλειωτες ώρες για να τελειοποιήσουν το ομώνυμο ρομποτικό όχημα για την ανίχνευση και διάσωση θυμάτων από καταστροφές. Και οι προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς, αφού κατέκτησαν τη δεύτερη θέση μεταξύ είκοσι ερευνητικών ομάδων από όλον τον κόσμο, στον παγκόσμιο διαγωνισμό RobocupRescue 2013, στην κατηγορία αυτόνομων ρομποτικών οχημάτων, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Αϊντχόφεν της Ολλανδίας.

Οι είκοσι ομάδες διαγωνίστηκαν με τα ρομποτικά τους οχήματα για τέσσερις ημέρες σε διάφορες πίστες, υπό συνθήκες πραγματικής καταστροφής. Στον τελικό της κατηγορίας καλύτερου αυτόνομου οχήματος η ομάδα Pandora ήρθε δεύτερη, πίσω από την ομάδα Hector του Πανεπιστημίου του Ντράρμσταντ. Μια πολύ σημαντική επιτυχία που παραλίγο να χαθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. «Ο εξοπλισμός ήταν ακριβός και μέρος των χρημάτων καλύφθηκαν από το πανεπιστήμιο, αλλά και από χορηγούς που βρήκαν οι καθηγητές μας. Ομως, δύο εβδομάδες πριν από τον διαγωνισμό δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να πάμε, γιατί δεν είχαμε τα έξοδα μετάβασης», είπε στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Τσουράπας.

«Είναι η τέταρτη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό με διάφορα οχήματα και από τις διακρίσεις που αποσπάσαμε όλα αυτά τα χρόνια είναι σίγουρα η μεγαλύτερη», τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης.

Η ερευνητική ομάδα Pandora που συστάθηκε το 2005 απαρτίζεται σήμερα από πέντε μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, τους Βασίλη Πετρίδη, Ζωή Δουλγέρη, Λουκά Πέτρου, Ανδρέα Συμεωνίδη και Χαράλαμπο Δημούλα και από 22 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.