Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η οικογένειά του επισκέφθηκαν χθες στο νησί Ρόμπεν το κελί όπου παρέμεινε φυλακισμένος ο Νέλσον Μαντέλα για 18 χρόνια, αποτίνοντας φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής.

Ενώ ο 95χρονος Μαντέλα παρέμενε χθες σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, ο Ομπάμα ξεναγήθηκε στη φυλακή αλλά και στο ορυχείο όπου αναγκαζόταν να δουλεύει μαζί με συγκρατούμενούς του. Ενας εξ αυτών, ο 83χρονος Αχμέντ Κατράντα, ξενάγησε την προεδρική οικογένεια των ΗΠΑ και τους αφηγήθηκε ιστορίες από την εποχή του απαρτχάιντ. Ο Ομπάμα δήλωσε ότι ένιωσε «ταπεινότητα» μετά την επίσκεψη αυτή καθώς έχει χαρακτηρίσει τον Μαντέλα ως πηγή προσωπικής έμπνευσης και μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας Ιστορίας. Το Σάββατο, όπως του ζητήθηκε, ο αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ με συγγενείς του ασθενούς ηγέτη και τους εξέφρασε τα θερμότερά του αισθήματα αντί να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

Αργότερα, ο Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του στην πανεπιστημιούπολη του Σοβέτο κάλεσε τη νεολαία στη Νότια Αφρική «να αντλήσει έμπνευση» από τον βίο του Νέλσον Μαντέλα, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Αναλογιστείτε αυτά τα 27 έτη του εγκλεισμού στη φυλακή. Αναλογιστείτε τα δεινά, αυτή τη σύγκρουση που βίωσε, λόγω της απομάκρυνσης από την οικογένεια και από τους φίλους του (…) θα υπήρξαν, ασφαλώς, οι μαύρες στιγμές της κορυφαίας δοκιμασίας για την πίστη του Μαντέλα στον άνθρωπο», κι όμως ο Μαντέλα δεν υπέστειλε, ποτέ, τη σημαία του αγώνα του, τόνισε ο Ομπάμα. «Θα έχει και η δική σας ζωή στιγμές δοκιμασίας για την πίστη του καθενός σας», πρόσθεσε ανακοινώνοντας ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα 500 ακαδημαϊκών υποτροφιών, κατ’ έτος, για σπουδές στις ΗΠΑ για νέους από τη Νότια Αφρική.

Σε άλλη ομιλία του στο Κέιπ Τάουν ο Ομπάμα ανακοίνωσε επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 7 δισ. δολαρίων για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης στην Αφρική, ώστε να σταματήσουν οι διακοπές στην υπηρεσία που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Μαύρη Ηπειρο. Το σχέδιο, που θα χρηματοδοτηθεί με τη μόχλευση πιστώσεων καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα, αποκαλείται Power Africa και έχει στόχο να διπλασιάσει την πρόσβαση του πληθυσμού της υποσαχάριας Αφρικής στα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Στα αρχικά του στάδια το σχέδιο θα επικεντρωθεί σε έργα στην Αιθιοπία, στην Γκάνα, στην Κένυα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στην Τανζανία, χώρες που πλήττονται από συχνές διακοπές ρεύματος και που έχουν «φιλόδοξους στόχους» στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα χρήματα θα επενδυθούν σε τεχνική βοήθεια, δωρεές, εξαγωγικές πιστώσεις κ.α. ώστε να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Συνολικά περίπου 600 εκατομμύρια Αφρικανοί, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στα 2/3 των κατοίκων της ηπείρου, δεν διαθέτουν ρεύμα στο σπίτι τους.

Το αμερικανικό πρόγραμμα στο οποίο μετέχουν πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες αναμένεται να φέρει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επισημαίνει ο Λευκός Οίκος. Ο Ομπάμα επίσης τόνισε τις αμερικανικές προσπάθειες να ενισχυθούν τα προγράμματα για τα τρόφιμα και την υγεία στην αφρικανική ήπειρο. Πίσω από όλα αυτά, βέβαια, κρύβεται και η μεγάλη κόντρα της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο για το ποιος θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στις αφρικανικές χώρες που διαθέτουν τεράστιες ποσότητες πρώτων υλών.

Η Μαύρη Ηπειρος στον Λευκό Οίκο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσετη διοργάνωσητο 2014 συνόδου ηγετών της Υποσαχάριας Αφρικής με τις ΗΠΑ – ανάλογη με εκείνες που πραγματοποιεί η Κίνα για να αυξήσει την επιρροή της στην ήπειρο.