Σήμερα, Δευτέρα πραγματοποιείται η νέα συνάντηση του υφυπουργού αρμόδιου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση Παντελή Κάψη με τους εκπροσώπους των εργαζόμενων της ΕΡΤ, μετά την πρόταση που τους παρουσίασε στην πρώτη τους συνάντηση για την ομαλή μετάβαση στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ο υφυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για μακρές διαπραγματεύσεις στην ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν από τη νέα συνάντηση με εκπροσώπους της.

«Είναι ευκαιρία οι εργαζόμενοι να πείσουν ότι είναι μέρος της λύσης» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 σήμερα το πρωί, σημειώνοντας ότι «αν δεν θέλουν να είναι μέρος της λύσης, θα χάσουν και οι ίδιοι».

«Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση που θα τραβήξει» τόνισε.

Αρνήθηκε, πάντως, να απαντήσει στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο για τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης, εκτός του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Ο υφυπουργός έκανε ακόμη λόγο για διαχρονική διακομματική ευθύνη, αναγνωρίζοντας όμως ότι η ΕΡΤ έχει άξιο ανθρώπινο δυναμικό.

«Θα προχωρήσουμε. Θέλω, ελπίζω και ζητώ από τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν σε αυτό» υπογράμμισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επέμβασης της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο.

Την περασμένη Παρασκευή, η συνάντηση του Παντελή Καψή με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΕΡΤ απέβη άκαρπη.

Κύρια διαφωνία ήταν η μορφή του ενδιάμεσου φορέα, με την οποία θα μπορέσει να εκπέμψει ξανά η δημόσια ραδιοτηλεόραση μέχρι την αναδιοργάνωσή της.

Το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, μετά τη συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, ανέφερε πως «το περίγραμμα πρότασης που παρουσίασε ο κ. Καψής, στερείται νομικής τεκμηρίωσης. Το μεταβατικό σχήμα δεν έχει καμία χρησιμότητα και επιπλέον είναι κενό θεσμικού και νομικού περιεχομένου. Το σημαντικότερο δε, θα κοστίσει στον Έλληνα φορολογούμενο επιπλέον χαράτσια».

«Η μόνη εφικτή και λογική λύση έξω από εγκλωβισμούς σε πολιτικά αδιέξοδα που δημιουργήθηκαν ερήμην τους είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ» επιμένουν οι εργαζόμενοι, που σε υπόμνημά τους προς τον κ. Καψή σημειώνουν ότι «αναμένουν μια έγγραφη πρόταση θεσμικά και νομικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη, προκειμένου να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες, επισημαίνοντας ότι παραμένει η εκκρεμότητα της μη τήρησης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκπέμψει παντού το σήμα της ΕΡΤ».

Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε, πάντως, ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικά και χωρίς το όριο των 15 χιλιάδων ευρώ που ισχύει στο καταστατικό της ΕΡΤ.

Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα είναι τα κίνητρα συνταξιοδότησης για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, η πρόσληψη δυο χιλιάδων εργαζόμενων για τη λειτουργία του μεταβατικού σχήματος, οι δίμηνες συμβάσεις με αμοιβές ενιαίου μισθολογίου και πριμοδότηση των εργαζόμενων στην ΕΡΤ για την πρόσληψη στο νέο φορέα.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ απέστειλαν υπόμνημα στον κ. Καψή ζητώντας εγγράφως την πρόταση, προκείμενου -όπως αναφέρουν – να αποφευχθούν κενά και παρερμηνείες.

Στο μεταξύ χθες, Κυριακή στο Κέντρο Εκπομπής Υμηττού βρέθηκαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ για να ελέγξουν και να διαφυλάξουν την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Ωστόσο, συνάντησαν την άρνηση των δυνάμεων της αστυνομίας.

Από τη σύντομη επίσκεψη, οι εργαζόμενοι διαπίστωσαν διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και άλλες παρεμβάσεις στο εξοπλισμό της ΕΡΤ, που ενδεχομένως έχουν ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες.

Κατόπιν αυτών, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δηλώνουν πως δεν φέρουν ευθύνη για τον εξοπλισμό στον Υμηττό και η ΠΟΣΠΕΡΤ προαναγγέλλει πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον αυτών που έδωσαν την εντολή, καθώς και εναντίον αυτών που έκαναν παρέμβαση στα λειτουργικά κομμάτια των πομπών και των εγκαταστάσεων.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απευθύνουν, δε, ερώτηση στον ειδικό διαχειριστή Γκίκα Μάναλη «πώς υλοποιεί αυτό που εντέλει στην επιστολή του «Μέχρι την παράδοση των παντός είδους περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ… εξακολουθείτε να έχετε την ευθύνη και υποχρεούστε στη διαφύλαξή τους», με την απουσία τους από τους χώρους εργασίας;»

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ καλούν όλους να φροντίσουν να εφαρμοστούν οι εντολές του ΣτΕ καθώς και τους αρμόδιους εισαγγελείς να παρέμβουν για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, τονίζοντας ότι η ΕΡΤ είναι συνταγματική επιταγή και η Πολιτεία έχει χρέος να την παρέχει.

Στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν: «Δεν μπορεί να κυβερνιέται η χώρα με το «γινάτι» κανενός, ακόμα και του Πρωθυπουργού».