«Οι εξελίξεις στην οικονομία γενικά και στην αγορά εργασίας ειδικότερα εξακολουθούν να επιφέρουν αρνητικές συνέπειες. Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία διανύει το έκτο και πιθανότατα το τελευταίο έτος σε περιβάλλον ύφεσης (που θα προσεγγίσει το 25% σωρευτικά) είχε δραματικό αντίκτυπο, αφού την τελευταία τριετία η μείωση των θέσεων εργασίας ανήλθε σε περίπου 830.000, ενώ μόνον το τελευταίο έτος υπήρξε απώλεια 242.000 θέσεων. Παράλληλα η ανεργία συνεχίζει να καλπάζει, φθάνοντας το α’ τρίμηνο του 2013 τους 1.355.000 ανέργους, ήτοι το 27,4% του εργατικού δυναμικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο λόγος άνεργοι / απασχολούμενοι αυξήθηκε στο 38%, με αποτέλεσμα σε κάθε οκτώ εργαζομένους να αντιστοιχούν πλέον τρεις άνεργοι.

Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα η απώλεια των θέσεων εργασίας κυμαίνεται συγκριτικά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, τότε η ανεργία στον ιδιωτικό τομέα, ως ποσοστό, προσεγγίζει το 35%.

Επιπλέον, η ιδιαίτερα περιορισμένη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας λόγω της ύφεσης οδηγεί σε αύξηση της διάρκειας της ανεργίας, γεγονός που συντελεί στη συνεχή διεύρυνση των μακροχρόνια ανέργων, οι οποίοι καλύπτουν πλέον το 66% του συνόλου των ανέργων και κατά τη γνώμη μου είναι η πιο ανησυχητική εξέλιξη.

Ο χάρτης λοιπόν της αγοράς εργασίας αλλάζει, με συνέπεια πολλές ιδιωτικές εταιρείες να αναγκάζονται λόγω της παρατεταμένης κρίσης να μειώνουν το προσωπικό τους ή και να στρέφονται στις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης (συμβάσεις εργασίας μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης).

Η προαναφερθείσα δραματική μείωση της απασχόλησης αντανακλά τις χαμηλές προσδοκίες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αποτυπώνονται και στην εξέλιξη των επενδύσεων. Για τον λόγο αυτόν ο ρόλος της πολιτείας είναι κρισιμότερος από ποτέ. Εάν δεν στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος πλήττεται στον μεγαλύτερο βαθμό, οποιαδήποτε προσδοκία ουσιαστικής ανάκαμψης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα διαψευσθεί. Επιπροσθέτως, η ευθύνη των επιχειρηματιών και των ανωτάτων στελεχών του ιδιωτικού τομέα να επενδύσουν και να διαφυλάξουν όσο γίνεται τις θέσεις εργασίας είναι σήμερα υψίστης σημασίας».

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος είναι διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group