Είκοσι τρία από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds του κόσμου που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 3,5 τρισ. δολαρίων και δεκατέσσερις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις βρέθηκαν χθες και θα βρεθούν και σήμερα τετ ατ τετ στο διήμερο επενδυτικό φόρουμ που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά από την Eurobank.

Στο φόρουμ, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Νίκου Καραμούζη, εκπροσωπήθηκαν όλες οι κατηγορίες επενδυτικών κεφαλαίων, όπως κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τη Μ. Ανατολή, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι διαχείρισης, private equity funds και hedge funds. Ενδεικτικά αναφέρονται: Amundi Asset Management, BNP Investment Partners, BlackRock Investement Management, Morgan Stanley Investment Management, Schroder Investment Management, Pioneer Investments, Oaktree Capital, Brevan Howard Asset Management.

Από ελληνικής πλευράς στο φόρουμ βρέθηκαν υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Terna Energy, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Folli Follie, Intralot, Lamda Development, Vivartia, Γιούλα, Ανδρομέδα, Pharmathen και Κορρές.

Σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είπε ότι «έχει εκδηλωθεί έντονο διεθνές ενδιαφέρον και σταδιακά θα αυξάνει, καθώς ξεκινούν νέα σχέδια αποκρατικοποιήσεων ενώ πρόσθεσε ότι «σύντομα θα γίνει επανέναρξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και περισσότερα περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στη λίστα».

Χθες μίλησαν εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Σαχινίδης, καθώς και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος

Κατά την διάρκεια του φόρουμ, τα ξένα funds έθεσαν πληθώρα ερωτημάτων όπως η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος, η επάρκεια των 50 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί μέσω του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες και εάν τα κεφάλαια αυτά θα επαρκέσουν για την κάλυψη αναγκών που ενδεχομένως θα προκύψουν στο πλαίσιο των νέων stress tests που θα πραγματοποιηθούν το β’ εξάμηνο του 2013. Ακόμη, εάν θα υπάρξει νέος γύρος συγχωνεύσεων των τραπεζών, ποια είναι η στρατηγική τους για την πώληση περιουσιακών στοιχείων (θυγατρικών, χαρτοφυλακίων κ.λπ.), ποια είναι η πορεία χρηματοδότησης της οικονομίας και των ιδιωτών από το τραπεζικό σύστημα.

Για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων τα ερωτήματα που ετέθησαν ήταν μεταξύ άλλων εάν ο στόχος πώλησης της ΔΕΠΑ μπορεί να επιτευχθεί εντός του τρέχοντος έτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι ξένοι επενδυτές για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) ως προς την εφαρμογή του Μνημονίου.