Συμφωνία για τη συμμετοχή της καναδικής Fairfax Financial Holdings με 144 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Eurobank Properties επήλθε μεταξύ των διοικήσεων των δύο πλευρών. Πρόκειται για άμεση ξένη επένδυση που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην εγχώρια κτηματαγορά και καταδεικνύει τη διάθεση του επενδυτικού σχήματος για γενικότερη αύξηση της έκθεσής του στην ελληνική οικονομία. Οπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, η ολοκλήρωση του ντιλ θα συμβάλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος στη χώρα και προώθησης του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Fairfax εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής εταιρείας της Eurobank τον Αύγουστο του 2013 αποκτώντας ποσοστό 19%, το οποίο μετά τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυσή της, συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ, θα διαμορφωθεί στο 42%. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Νικόλαο Καραμούζη, «η κίνηση αυτή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα, τις πολιτικές που ακολουθούνται και στην ίδια την εταιρεία μέσα σε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις». Από την πλευρά του ο Πρεμ Γουάτσα, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Holdings, τόνισε μεταξύ άλλων πως «οι Ελληνες έχουν περάσει από τεράστιες δυσκολίες, αλλά θεωρούμε ότι πλέον είναι ορατό το φως στο βάθος του τούνελ». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων στους κύριους τομείς της οικονομίας της, ενθαρρύνοντας με τον τρόπο αυτό τις ξένες επενδύσεις και δημιουργώντας θετική δυναμική που θα συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της ανάπτυξης στη χώρα».

Η Eurobank Properties θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 200 εκατ. ευρώ. Μετά την ενίσχυσή της με φρέσκα κεφάλαια θα καταστεί η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα, έχοντας τη δυνατότητα να αυξήσει τα «πυρομαχικά» στα ταμεία της στα επίπεδα των 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στην αγορά του real estate. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του 2013, τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονταν σε 153 εκατ. ευρώ, ποσό που με μόχλευση μπορεί να υπερδιπλασιαστεί. Η αυξημένη ρευστότητα θα αξιοποιηθεί για την υποβολή προσφορών στους μισούς διαγωνισμούς πώλησης ακινήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Fairfax, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε πως «η Eurobank έχει παράδοση στο να δημιουργεί αξία, αξιοποιώντας ανεξάρτητες ομάδες διοίκησης με υψηλές ικανότητες για την εφαρμογή του στρατηγικού της οράματος». Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για «μια κοινή προσπάθεια με έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή μεγάλου κύρους». Σημείωσε επίσης πως τα έσοδα από την έκδοση νέων μετοχών, σε συνδυασμό με την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας και τη χαμηλή της μόχλευση, δημιουργούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους που μπορεί να αξιοποιηθούν σε μελλοντικές επενδύσεις.

«Πρόκειται για μια οικονομική συναλλαγή που στην ουσία μετασχηματίζει την Eurobank Properties, παρέχοντάς της τη δυνατότητα να διαδραματίσει κορυφαίο ρόλο στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και στην εμπορική αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. Από την πλευρά του, ο κ. Γουάτσα αναφερόμενος στην ενδυνάμωση της συνεργασίας της Fairfax με την Eurobank Properties και τη μητρική της Eurobank, υποστήριξε ότι η εταιρεία είναι μία από τις καλύτερα διοικούμενες στον κλάδο της στη Νότια Ευρώπη. «Διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, σταθερά κέρδη, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πρώτης τάξης στελεχικό δυναμικό, που διευθύνεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Χρυσικό, ένα σπάνιο ταλέντο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια αγορά ακινήτων», τόνισε σχετικά.